Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
3°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Obisk pravljice

V Schwentnerjevi hiši na Vranskem smo dan po Miklavžu odprli zadnjo razstavo v tem letu. Tokrat je svoja dela na ogled postavila še tretja članica družine Tyzun. Yevgeniya Tyzun obožuje pravljice, živali in naravo in to se odraža na njenih slikah. Razstava nosi naslov Obisk pravljice. Doživeli smo res pravljični večer.

Vnukinji Sofia in Taisiia Tyutyunyk sta s čudovitim petjem in igranjem na klavir poskrbeli za glasbeno spremljavo prireditve, gospa Yevgeniya pa je v prvem delu nagovorila zbrano občinstvo in ga z besedo popeljala po razstavi. Pravljičnega sveta pa ne upodablja samo z barvami in čopiči, ampak tudi z besedami. Vsem trem vnukom je, najmlajši Taisii še vedno, vsak večer pred spanjem povedala pravljico. Ampak to niso pravljice, ki jih poznamo vsi, vnuki so želeli poslušati edinstvene pravljice, takšne samo zanje. Pa si jih je izmislila in tako še danes, vsak večer novo. Vešča besed je tudi za ta dogodek in Slovence, ki smo ji ljubi, napisala pravljico Velika čarovnija. V drugem delu večera, ki je sledil nagovoru županje Nataše Juhart, jo je v pravljični kulisi, obdana z vnukinjama,         povedala v ruščini, ki je Slovencem razumljivejša kot ukrajinščina. Kljub temu smo bili veseli slovenske različice, ki jo je prebrala vnukinja Sofia.  Zaupamo vam le to, da je tudi tokrat dobro premagalo zlo, kot se za pravljico spodobi.

Razstavo si lahko ogledate do 12. januarja 2024, a pravljice o dobrem čarovniku in hudobni čarovnici ne boste slišali. Morda jo boste nekoč prebrali v knjigi pravljic Yevgeniye Tyzun, ki jo bodo zagotovo krasile čudovite ilustracije.

Tanja Goropevšek

 

Oglejte si tudi