Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vransko
DANES
23°C
11°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Kulturni praznik v znamenju Valentina Vodnika

Na Vranskem so se na predvečer slovenskega kulturnega praznika s prijetno in lepo kulturno prireditvijo poklonili našemu največjemu slovenskemu pesniku dr. Francetu Prešernu in vsestranskemu umetniku, duhovniku, pedagogu Valentinu Vodniku, s čimer so dali pečat njegovemu delu in življenju, ki ga je sklenil pred 200 leti.

Za uvod je iz  grla solo pevke Nine  Kreča kulturno dvorano preplavila slovenska  himna. Zbrane  je nato nagovorila povezovalka  Kristina Bogataj in uvodoma pozdravila občinstvo ter še posebej  župana  Franca Sušnika, poslanca  DZ RS  Aleksandra  Reberška in župnika Jožeta  Turineka. V nadaljevanju je podala nekaj svojih misli o slovenskem kulturnem prazniku, kulturi in kulturnosti, Francetu Prešernu in  Valentinu Vodniku, nato pa je  na oder povabila letošnjega  slavnostnega  govornika  Aleksandra  Reberška.  Svoj nagovor je začel z znamenitim verzi Zdravljice: "Edinost , sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo; otrok, kar ima Slava, vsi naj si v roke sežejo, de oblast in z njo čast, ko pred, spet naša bosta last." Nadaljeval pa je z besedami: "Kultura je v nas ohranjala slovenstvo tudi takrat, ko še nismo imeli svoje države. In tudi takrat, ko slovenščina še ni bila uradni jezik, pač pa jezik kmetov in preprostih ljudi. Dandanes na kulturo gledamo nekoliko drugače. Namesto da bi nas združevala in povezovala, nas pogosto deli. Sam odstavljeni minister za kulturo je v javnosti poskrbel za dvom, ali so naše najvišje državne institucije, ki bi morale delati v podporo kulturi, sploh kulturne in zaupanja vredne," je  poudaril govornik, nato pa se vprašal,  kako sam vidi prihodnost naše kulture.
"Kultura ni v kvazi umetniških delih, pač pa predvsem v ohranjanju naše kulturne dediščine, v kvalitetnih umetniških delih in v naši ljubiteljski kulturi, ki združuje in povezuje ljudi. Vsekakor pa kultura niso samo umetniška dela v galerijah, gledališčih, muzejih in knjižnicah. Kulturo soustvarjamo tudi mi, v našem vsakdanjem življenju. Kultura se kaže v naših odnosih, v tem, ali se pozdravimo v trgu Vransko ali ne, kako gledamo na sočloveka, kaj zanj naredimo, kulturno je iskati in govoriti resnico in ne širiti laži. Kulturno je, kadar v medosebnih odnosih rastemo in  se trudimo za  bogatejši in lepši vsakdan. Kultura je vsepovsod okrog nas, mi vsi smo del naše kulture in vsi smo poklicani, da jo soustvarjamo in bogatimo. In tako predvsem bogatimo drug drugega, in ne nazadnje – tudi sami sebe," je prepričan poslanec  Aleksander Reberšek.  V nadaljevanju svojega  govora je še dejal, da nas kultura  in narodna zavest  spodbujata k ohranjanju naših vrednot, kot so marljivost, poštenost, solidarnost  in pomoč  drugim,  pa tudi k temu, da si mož besede, ustvarjalnosti, slovenskega jezika in lepe pesmi. "To so povezovalne vrednote, na katerih bomo  še naprej gradili naše slovenstvo. Slovenci smo uspešen narod. Imamo bogato kulturno dediščino, ki ne zaostaja za dediščino drugih držav. France Prešeren je bil eden izmed velikanov slovenskega naroda, ki je dokazal, da se v slovenščini da napisati visoko, najzahtevnejšo književnost. Slovencem in drugim je pokazal lepoto slovenskega jezika. Vse prevečkrat se nam zdi, da je tisto, kar prihaja od drugod, boljše, zanimivejše, vrednejše. Zato je še kako pomembno, da smo se ravno danes, na predvečer kulturnega praznika, ki je posvečen temu velikemu pesniku, zbrali, da skupaj proslavimo naše korenine, našo kulturo in dela slovenskih ustvarjalcev. Kulturo, na podlagi katere smo se bolj zavedali svoje narodne pripadnosti in na podlagi tega zavedanja zgradili samostojno državo Slovenijo," je  povedal slavnostni govornik, nato  pa  namenil  še nekaj  besed  zgodovini in našemu ponosu, da imamo izmed več tisoč narodov in med 196 državami Slovenci svojo državo.
"Pogosto imam občutek, da med mladimi primanjkuje znanja o zgodovini naše države. Dozdeva se, da rastejo ob vsiljeni kulturi sodobnih medijev. Le kaj bi si mislil naš pesnik, narodni buditelj, ljubitelj gora in Triglava, prvi časnikar in pisec prvih učbenikov v slovenščini, duhovnik in učitelj Valentin Vodnik, čigar 200-letnico smrti obeležujemo letos, ko je leta 1816 kot prvi našemu ozemlju namenil ime Slovenija? Kaj bi si mislili naši predniki, ki so leta 1848  prvič izobesili trobojnico in se trudili, da bi slovenščina in slovenski narod obstala? Zato ohranjajmo slovensko besedo in našo kulturo, ponosno zapojmo himno in izobesimo slovensko zastavo. Kdo bo dal veljavo našim državnim simbolom, če ne mi, Slovenci sami?" je  v zaključnem  delu  nagovora poudaril Aleksander  Reberšek, končal pa z besedami: "Ko bomo danes odhajali iz dvorane, si želim, da bi odhajali ponosno in z zavedanjem, da smo po srcu in dejanjih velik in srečen narod. Predvsem pa želim nas vse spodbuditi, da za vsak praznik izobesimo slovensko zastavo. Če si od mojega današnjega govora ne boste zapomnili nič, si zapomnite vsaj to. S tem majhnim dejanjem pokažemo ljubezen do domovine in do naših prednikov, ki so se z dejanji in besedo borili, da lahko danes živimo v svobodni in samostojni državi Sloveniji."

V nadaljevanju   kulturnega večera je sledil bogat kulturni program, ki so ga pripravili učenci Glasbene šole  Risto Savin Žalec  (Monika  Lesjak, Eva Učakar, Lara Kropec),  Osnovne šole  Vransko s posebno moderno projekcijo Povodnega moža, Literarno društvo Livra ter Veronika  Vadlan Pikelj in Tomaž Vadlan, ki sta ob koncu  zaigrala na  kitaro in zapela Prešernovo pesem O, Vrba kantavtorja  Vlada Kreslina.

                                                                                                        D. Naraglav

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi