Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

KO SPREGOVORI SRCE, ZMORE GLAVA, ZMOREJO ROKE

Varovanci upokojenskih domov in domov za varovanje in oskrbo ljudi, ki zaradi slabših psihofizičnih sposobnosti niso zmožni živeti samostojno izven institucije, so občutljiva skupina ljudi, a dovzetna, srčna, ranljiva in potrebna pozornosti. Prav zaradi tega bibliotekarke iz Medobčinske splošne knjižnice Žalec že nekaj let prostovoljno obiskujemo domove, kjer jim pripovedujemo zgodbe, a tudi pravljice, in celo zapojemo. Slednje še posebej rade.

V letu 2017 obiskujemo pet domov oz. zavodov, in sicer:
Dom upokojencev Polzela: dvakrat mesečno Darja Baloh,
Zavod sv. Rafaela Vransko: dvakrat mesečno Valerija Jerman in Laura Jelen
Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje – enota Prebold: enkrat mesečno Valerija Jerman, Laura Jelen in Irena Štusej
Dom Nine Pokorn Grmovje: enkrat mesečno Irena Štusej
Varstveno delovni center Muc: enkrat mesečno Laura Jelen

Oktober je čas, ko se s številnimi varovanci in z njihovimi spremljevalci dobimo v žalski knjižnici na skupni prireditvi Ko spregovori srce, zmore glava, zmorejo roke. Potrudimo se za prijetno okolje prireditve, a prostor se z vzdušjem napolni šele, ko pridejo varovanci. Toliko iskrenega veselja, glasnega smeha, žarenja v očeh in stiskov rok ne zmorejo pokazati prav vsi, ki kdaj pridejo v naše prostore. Skoraj nas je strah, da bi s čimer koli ustavili njihov plaz navdušenja. Vemo, da jim to druženje veliko pomeni, a tudi nam, ki jim ga skušamo polepšati z besedo, glasbo in s prisotnostjo oseb, ki jih sicer ne srečajo vsak dan. Letos sta bila v prvi vrsti med obiskovalci župan Občine Žalec Janko Kos in župan Občine Vransko Franc Sušnik. Z njima je sedel tudi častni občan Občine Žalec Janez Meglič. Z nami je bila direktorica Vrtcev Žalec Natalija Starič Žikić. 
Uvodoma je obiskovalce v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec, kjer smo zaradi utesnjenosti knjižnice izvedli tudi letošnjo prireditev, pozdravila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik, ki je prireditev v nadaljevanju tudi vodila. Vzgojiteljice Vrtcev Občine Žalec so varovancem podarile predstavo Lili v cirkusu, ki je dobro nasmejala vse zbrane. Sledila je predstavitev in pozdrav prostovoljk, ki prihajamo v omenjene domove. Višek druženja so bili nastopi nekaterih varovancev, ki so se za ta namen pražnje uredili, celo prostovoljke smo nekatere komaj prepoznale. Recitirali so, peli, igrali na kitaro, plesali. Nekaterim je šlo na jok od ganjenosti, da lahko nekaj pokažejo še komu drugemu kot tistim, ki jih vsak dan srečujejo v domovih in zavodih. Oba prisotna župana sta jim na koncu namenila nekaj besed, v katerih se je čutilo, da sta se navzela ganjenosti. 

Varovance, goste in druge obiskovalce smo na koncu pogostili, med njimi pa je stekel klepet. Še dolgo zatem, ko so odšli, so v zraku ostali prosti atomi dobre energije, ki so se jih nevede najbrž navzeli obiskovalci prireditev, ki so sledile. 

V žalski knjižnici je na ogled pestra razstava izdelkov njihove ročne ustvarjalnosti.

Irena Štusej

Oglejte si tudi