Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Prireditev ob 70-letnici ustanovitve Lovske družine Vransko

 

Lovska družina Vransko je 11. 6. 2016 pri lovskem domu na Tešovi v okviru praznovanja 70-letnice obstoja organizirala prireditev, v okviru katere je najprej potekala Hubertova lovska maša, ki sta jo vodila g. Izidor Pečovnik – Dori in g. Jože Turinek. V nadaljevanju je sledil kratek kulturni program z nastopom otrok OŠ Vransko z pravljico o Zlatorogu, članov Folklorne skupine Vransko ter s podelitvijo plaket LD pobrateni lovski družini Stara Fužina iz Bohinja, LD Pernica, LD Bilčovs iz Avstrije, Občini Vransko, vaški skupnosti Tešova ter najbolj zaslužnim podjetjem in posameznikom, z katerimi že dolga leta odlično sodelujemo. Sledila je veselica z ansamblom Dori pozno v noč.

Vzporedno s prireditvijo je bila v prostorih lovskega doma razstava o zgodovini lovske družine Vransko, ki je bila zelo lepo obiskana in nato prestavljena v knjižnico Vransko, kjer bo razstavljena še preko celega poletja.  

Člani LD Vransko se zahvaljujemo sponzorjem, vsem nastopajočim, g. župniku, vsem gostom in prisotnim na prireditvi, vsem, ki so pomagali pri izvedbi prireditve, še posebej pa gospodu Izidorju Pečovniku, ki je izredno veliko pripomogel, da smo prireditev lahko izpeljali.  

 

 LD Vransko

 

 

Osrednji govor na prireditvi je imelapredsednik društva, starešina LD Vransko, Florijan Rojnik:

Spoštovane tovarišice lovke, spoštovani tovariši lovci, spoštovani gostje, štejem si v čast in ponosen sem, da lahko danes tukaj zastopam društvo s tako dolgotrajno zgodovino. Že za posameznika je 70 let častitljiva doba. To so leta, ko se človek umiri, uživa sadove svojega dela in se pripravlja na jesen svojega obstoja. Prepričan sem, da v našem društvu ne bo tako.

Obdržati se toliko let v takšni obliki, krmariti med vsemi zadanimi nalogami in navsezadnje uspešno dočakati takšen jubilej nas vse člane navdaja s ponosom. Zgodovina nam je prinesla veliko vzponov, tudi kakšen padec, pa vendar smo vedno našli neko pot, ki je vodila v pravo smer. 

Pri delu z našo glavno skrbjo in s poglavitnim poslanstvom smo pokazali, da smo v prvi meri gojitelji divjadi. Tako se lahko pohvalimo, da gospodarimo z bogatim loviščem, kjer je divjad našla dom in zatočišče in je zastopana v ravno pravi meri, da ne povzroča sivih las ne uporabnikom prostora ne lovcem. Naša na trenutke najbolj skrb zbujajoča vrsta divjadi, divji prašič, nas vedno znova preseneča in nam prinaša tako vesele kakor tudi zaskrbljene trenutke. Pa vendar nam je prinesla izziv soočiti se z lokalno skupnostjo in skupaj z njo ter lastniki urejati prostor. Verjamem, da nam je to danes v celoti uspelo. 

V tem trenutku je potrebno izpostaviti celotno članstvo LD Vransko. Poklonil bi se ustanoviteljem, ki so imeli pravo misel, ustanovili društvo in nam omogočili, da smo danes tukaj. Veliko je bilo v tem času članov, ki so oblikovali podobo društva, če ne celo slovenskega lovstva. Tako se lahko pohvalimo, da je bil prvi slovenski lovski prapor narejen ravno na pobudo vranskih lovcev daljnega leta 1965 in je še danes v uporabi. Gospodu Golavšku za to iskrena hvala in poklon. Vsakemu članu velja zahvala za oblikovanje današnje celote. In če pogledam, koliko vas je danes tukaj, spoštovani gostje, verjamem, da je ta podoba v celoti pozitivna. Zagotovim pa lahko, da bomo na tej pozitivni podobi delali še naprej. Bi pa vseeno izkoristil ta trenutek in pozval vas, domačine, lastnike, mlade, da razmislite tudi o sebi v vlogi lovca. 

Ne bi želel predolgo govoriti o pomembnih in nepomembnih stvareh, preveč jih je, zato vas vabim, da nadaljujemo z današnjim dnem. Tudi današnji dan bo v neki meri oblikovan kot dan lova. Najprej se bomo pri Hubertovi maši poglobili vase. Tako kot na lovu, preži, kjer v pričakovanju razmišljamo o svojem življenju in dogajanju okoli njega. Nato pa se bomo poveselili, kot lovci in prijatelji, ki ob zaključku dneva uživajo sadove uspešnega lovskega dne. 

Hvala.

 

Starešina LD Vransko

Florijan Rojnik

 

Oglejte si tudi