Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev

Čebelarske zveze Slovenije v sodelovanju s čebelarskimi društvi in čebelarji organizira Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev. Letos bo odprlo vrata več kot 150 čebelarskih društev, kar pomeni, da gre za najbolj množično predstavitev čebelarstva, kar jih je bilo v Sloveniji. Dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev bo potekal v petek 17.6.2016. Nekatera društva bodo odprla vrata že pred oziroma po uradno določenem datumu, zato spodaj navajamo točen termin dogodkov po društvih.

Predvsem želimo lokalnim šolam, vrtcem in drugim interesnim združenjem ter širši javnosti predstaviti čebelarsko dejavnost, prikazati postopke pridobivanja medu, saj še vedno veliko ljudi tega ne pozna.  Ljudem želimo povedati, da so čebelji pridelki popolnoma naravno živilo, saj jim čebelarji v postopkih pridelave ničesar ne dodajamo niti ne odvzemamo. Poudarili bomo pomen kranjske čebele kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane.

Čebelarji bodo obiskovalcem predstavili  čebeljo družino, njeno bivališče, člane čebelje družine, satje, kje čebele skladiščijo med, cvetni prah, propolis, čebelarske pripomočke in čebelarjeva opravila. Čebelarji bodo poudarili pomen sajenja medovitih rastlin, glavne paše na posameznem območju in aktivnosti s katerimi lahko vsak posameznik pripomore k ohranitvi čebel.

Napovedujemo, da se  bodo Dneva odprtih vrat slovenskih čebelarjev udeležili tudi pomembni predstavniki državnih organov in inštitucij, ki jih najavljamo:

-          Predsednik vlade dr. Miro Cerar bo  obiskal čebelarstvo Veselič v Metliki, ki ga organizira ČD Metlika med 14.00 in 14.25 uro.

-          Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan bo obiskal čebelarstvo Žerjal na turistični kmetiji pri Lazarju ob 13.00 uri, v organizaciji ČD Ljubljana Moste – Polje in kmetije pri Lazarju.

-          Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša bo obiskala čebelarstvo Šercelj, ob 08.00 uri,  v organizaciji čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice.

-          Poslanec evropskega parlamenta g. Franc Bogovič bo obiskal čebelarja Miha Planinca iz Krškega od 13.30 ure dalje, ki ga organizira ČD Krško.

-          Poslanka Državnega zbora ga. Iva Dimic bo obiskala Čebelarstvo Marinke Ivančič iz Unca ob 09.00 uri, v organizaciji ČD Rakek in bo nadaljevala z obiskom ČD Logatec, ki se bo predstavil na Trgu pred cerkvijo v Dolnjem Logatcu.

-          Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  mag. Marjan PODGORŠEK bo ob 10.00 obiskal čebelnjak v parku Psihiatrične bolnice v Begunjah, Begunje na Gorenjskem 55, ki ga organizira ČD Begunje – Karavanke.

 

Vljudno vabljeni, da se udeležite Dneva odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev in na ta način izrazite podporo čebelarjem za prizadevanje ohranitve čebelarstva, naše kranjske čebele in tudi zadostnega opraševanja različnih rastlin, ki so bistvenega pomena za lokalno samooskrbo s prehrano. 

Slovensko čebelarstvo ima bogato zgodovino, tradicijo, znanje, avtohtono kranjsko čebelo, dobro razvejano mrežo čebelarjev,  ki je še kako pomembna za zagotavljanje opraševanja in vzpostavljanja ravnovesja v naravi, pa čebelji pridelki in izdelki,….  Zato vas vabimo, da se pridružite najbolj množični predstavitvi čebelarstva, kar jih je bilo v Sloveniji  in se prepričate o upravičenosti reka, ki pravi, da je Slovenija dežela odličnih čebelarjev.

Na naši spletni strani je objavljen seznam lokacij, kjer bodo potekali Dnevi odprtih vrat slovenskih čebelarjev2016.
 

Nataša Klemenčič Štrukelj

Oglejte si tudi