Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Evpopska pešpot E6

Evropska pešpot E6 je mednarodna pešpot, ki poteka od Baltiškega pa vse do Jadranskega morja. V Slovenijo vstopi v Radljah ob Dravi in se poslovi v Strunjanu. Pobudniki dela poti (Ciglarjeva pot), ki poteka po naši državi in je dolg 365 km, so bili gozdarji, še posebej gozdarski inženir Milan Ciglar. Otvoritvena slovesnost je potekala  24. maja 1975 na Mašunu, pot pa prepoznamo po rdeče-rumenih markacijah.
Markacisti PD Vransko vzdržujejo E6 od Črete do Strmce nad Motnikom, ki se prehodi v petih urah. V tem delu evropske pešpoti so trije kontrolni žigi, in sicer pri Španovih na Čreti, na sv. Joštu in v gostilni "Flegar" v Motniku.
Gozdarja Vlado Vrtačnik in Anton Cestnik ter Anton Skok so kmalu po odprtju poti na Čreti postavili manjšo trikotno pokrito stojalo za smerne table. Pred tremi leti je močan veter odnesel del strehe. Ker je bilo stojalo že močno poškodovano, je markacist PD Vransko Jožef Semprimožnik zadnjo nedeljo v juniju, ob pomoči Jožeta, Andreja in Tomaža, na istem mestu postavil novo, za kar se vsem skupaj zahvaljujemo. Naj nova pridobitev dobro služi vsem pohodnikom in obiskovalcem naših planinskih poti.

Za PD Vransko zapisala Mateja Remic.

Oglejte si tudi