Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

ERASMUS+MATH projekt, IZMENJAVA NA VRANSKEM


Projekt ERASMUS+ MATH učence spodbuja k učenju in zanimanju za matematiko. Gostili smo učence in učitelje iz Belgije, Litve, Madžarske, Turčije in Portugalske. Teme, kot so gradnja, moda, arhitektura in notranja oprema v matematiki se je zdela sprva težko povezljiva, ko pa smo učitelji in učenci razmišljali, kakšne delavnice bomo pripravili, smo ugotovili, da je matematiko mogoče najti prav povsod.

Učence so sprejeli učenci in njihovi starši in jih povabili na tedensko druženje v svojih domovih, učitelje pa smo nastanili v hotelu Grof.

V Ljubljani smo si najprej ogledali hišo našega največjega arhitekta  Plečnika. Ogledali smo si tudi nekaj njegovih znamenitosti v Ljubljani in Ljubljanski grad. Ogled Postojnske jame je bil za goste veličasten. Predvsem vožnja po jami, ki nudi toliko lepot, je vse navdušila. Narava je brez matematike zgradila veličastne prostore, vsekakor pa gradnjo kapnikov, stalagmitov, stalaktitov in stebrov omogočajo kemijski in fizikalni zakoni, ki pa temeljijo tudi na matematiki.

V soboto so si lahko ogledali najmodernejšo šolo v tem okolju. Podružnična šola v Taboru je novejša gradnja in navdušila je z izdelki učencev, ki jo dopolnjujejo v domačnosti. Ogledali so si tudi gradnjo oziroma obnovo Žovneškega gradu in s pomočjo grajske gospodične izvedeli bogato zgodovino nastanka Celjskih grofov. Po sprejemu podžupana Občine Tabor so si ogledali še Plečnikovo krstilnico v cerkvi. Na Vranskem je bil sprejem s pogostitvijo v kuturnem domu, kjer je župan Občine Vransko udeležence nagovoril in jih obdaril z lokalnimi izdelki.

V šoli na Vranskem smo pripravili sprejem za udeležence v naši telovadnici, ki pa je s prijetno sceno delovala kot gledališče. V slovenskem jeziku so učenci pevskega zbora zapeli, dramsko uprizoritev so nam pripravili učenci gledališkega krožka, učenci predmetne stopnje pa so prireditev v angleškem jeziku povezovali. Tako so udeleženci dobili vtis o naši kulturi in jeziku.

Delavnice o gradnji, notranji opremi in modi so izvedli naši učitelji in navdušili prav vse. Vodenje Lego delavnice pa smo prepustili strokovnjaku Lego inštituta iz domačega okolja. Vse nastale izdelke smo razstavili na šolskem hodniku. Udeležence so z veseljem sprejeli tudi člani Folklorne skupine Vransko, ki so gostom predstavili folklorni ples, potem pa jih naučili polko.

Učitelje drugih držav so, kljub hladnemu vremenu, presenetile lepote naše Slovenije. Pravzaprav so bili navdušeni nad nekaj snežinkami, ki so nas v začetku tedna spremljale. Prevzeti so bili nad kulinariko, organiziranostjo in čistočo.

Veseli nas, da smo učenci, učitelji, starši, kuharice in državljani Slovenije navdušili s svojo gostoljubnostjo prav vse in dober glas ponesli v marsikatero vas.

Maja Jerman

Oglejte si tudi