Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

EKO OBISK V 4. A IN 4. B

V sredo, 11. 3. 2020, smo imeli učenci 4. a in 4. b prav poseben obisk. Obiskala sta nas gospa Eva Lipovž - Ančik, mamica učenca Ota iz 4. a, in gospod Gregor Cerar, ki je nacionalni koordinator Ekošole. 

Na obisk smo se pripravili. Prebrali smo slikanico Greta in velikani, ki nam jo je posodil Oto. Pri pouku smo se ukvarjali z ekologijo, kako ravnati z odpadki in ob učenju so se nam odpirala zanimiva vprašanja. Zbirali smo tudi tetrapak embalažo.

V sredo smo preživeli dve zanimivi uri, saj sta nam gospa Eva in gospod Gregor predstavila pomen ločenega zbiranja odpadkov in nas seznanila z odgovornim ravnanjem z odpadki. Ali ste vedeli, da v zabojnik z embalažo sodi le embalaža in noben plastičen odpadek, npr. neuporaben flomaster, plastični del spinerja ipd.? 

Gospa Eva nam je pokazala dva nadvse poučna filma, ki sta nas opozorila, da vse, kar naredimo naravi, nam ona vrne. Z njo smo se pogovarjali o tem, kaj sploh so odpadki, odpirali smo vprašanja, zakaj sploh ločeno zbiramo odpadke in kako pravilno ravnati z odpadki.

 

Z gospodom Gregorjem smo iz tetrapak embalaže naredili papir. Tetrapak embalažo smo najprej natrgali, nato smo jo dali v poseben mešalnik, kjer se je plastični in kovinski del embalaže ločil od kartona. Iz kartona smo nato naredili papir. Nihče izmed nas ni verjel, da bomo iz tetrapaka naredili papir. 

Ste vedeli, da iz tetrapaka izdelujejo tudi papirnate robčke?

 

Zahvaljujemo se gospe Evi za pobudo in organizacijo dogodka, gospodu Gregorju za prikaz izdelave papirja, obema pa za vso predano znanje, ki je neprecenljivo in koristno. Vsi smo obljubili, da bomo še naprej ločevali odpadke, se trudili in  kar se da odgovorno ravnali z odpadki ter pazili na našo naravo.

 

Polona Vodičar

 

Oglejte si tudi