Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Dogodki ob tednu boja proti raku v Celju SKRB ZASE, DOBRO POČUTJE IN DRUGE KORISTI ZA ZDRAVJE Bodimo pozorni nase, vzemimo si čas tudi za preventivne preglede

Celje, 1. marec 2017 – Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje se pridružuje tednu boja proti raku, ki bo letos od 6. do 12. marca potekal pod geslom Z roko v roki proti raku. Zdravstveni strokovnjaki bodo v teh dneh na preventivnih dogodkih skušali ljudem približati informacije o raku in zgodnjem odkrivanju bolezni, z vidika preventivnega delovanja pa bodo poudarili skrb za dobro počutje in zdrav način življenja. Temeljna priporočila, skladna z Evropskim kodeksom proti raku, se med drugim nanašajo na nekajenje, vzdrževanje normalne telesne teže, vsakodnevno telesno dejavnost, urejeno prehrano, omejitev alkoholnih pijač in zaščito pred soncem.

 »Ena od koristnih samozaščitnih dejavnosti za preprečevanje raka je tudi, da se odzivamo na preventivne preglede. V Sloveniji imamo tri državne presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka: ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu, DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk in SVIT – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Kadar prejmemo vabila iz teh programov, je smiselno, da se nanje odzovemo. Praksa kaže, da preventivni pregledi pogosto rešujejo življenja, saj omogočajo zgodnje odkrivanje raka in učinkovitejše zdravljenje. Z odkrivanjem predrakavih sprememb in rakavih sprememb v bolj zgodnjih fazah imamo večjo možnost ozdravitve,« je dejala Tatjana Škornik Tovornik, regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit, iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

 

Podatki o razširjenosti raka kažejo, da v celjski regiji v letu dni na novo zboli za rakom približno 1800 ljudi. Po zadnjih podatkih Registra raka, dostopnih za leto 2013, je za rakom  v tem letu na novo zbolelo 1.778 prebivalcev celjske regije (986 moških in 792 žensk). Med petimi najpogostejšimi raki, zabeleženimi pri moških v celjski regiji v letu 2013, so bili: rak prostate, rak kože, rak debelega črevesa in danke, rak sapnic in pljuč ter rak želodca. Pri ženskah v celjski regiji, ki so zbolele v letu 2013, so bili med petimi najpogostejšimi: rak dojke, rak kože, rak debelega črevesa in danke, rak materničnega telesa ter rak sapnic in pljuč. V tem letu je zaradi raka v celjski regiji umrlo 831 ljudi, med njimi 466 moških in 365 žensk.

 

Preventivni dogodki v Celju

V tednu boja proti raku bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z  Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Javnim zavodom Socio - Projektno pisarno Celje Zdravo mesto ter Srednjo zdravstveno šolo in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravili več informativno-svetovalnih dogodkov. Usmerjeni bodo v preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka, kot na primer v okviru Programa Svit. Na preventivnih stojnicah  bodo zainteresirane obiskovalce seznanjali s samopregledovanjem dojk in mod, z zdravo prehrano in  nekajenjem. Razdeljevali bodo tudi zdravstveno-vzgojna gradiva.

V trgovskem centru Citycenter Celje:

  • od 6. marca do 8. marca 2017, od 9. do 20. ure, bodo sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje predstavili državni presejalni Program Svit, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Obiskovalce bodo seznanjali s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa in morebitne bolezenske spremembe (diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik, diplomirani medicinski sestri Nataša Kolar in Jerneja Habe ter študenti medicine).
  • 7. marca 2017, ob 11. uri:  podpis zaveze nove ambasadorke Programa Svit. Sonja Punčuh bo podpisala zavezo, da bo podpirala Program Svit in njegove cilje ter po svojih močeh pomagala širiti zavedanje o bremenu raka na debelem črevesu in danki, da bo spodbujala k dejavni udeležbi v presejalnem programu, k skrbi za lastno zdravje in zmanjševanju bremena raka v Sloveniji.
  • 9. marec 2017, od 14. do 19. ure: informiranje o zdravi prehrani – zdravi prigrizki – kuharski recepti (diplomirana sanitarna inženirka Janja Robida, profesor Srečko Lešek z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem, strokovna sodelavka Alenka Avguštin).
  • 10. marec 2017, od 14. do 19. ure: prikaz samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih (diplomirana sanitarna inženirka Marjeta Peperko, višja medicinska sestra Olga Nezman).

V Srednji zdravstveni šoli Celje bo 7. marca 2017, od 9. do 11. ure, predstavitev modela zdravih pljuč in pljuč kadilca, informativnega panoja »Moja pljuča - moja moč« z osveščanjem o škodljivih učinkih kajenja na zdravje in promoviranjem opuščanja kajenja (diplomirana sanitarna inženirka Marjeta Peperko, profesorica Danica Artnak z dijaki).

Državni presejalni Program Svit bodo sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje in Srednjo zdravstveno šolo Celje predstavili tudi na sejmu Altermed, od 10. do 12. marca 2017, od 9. do 18. ure (diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik, diplomirani medicinski sestri Mateja Rozman in Barbara Ramšak ter študenti medicine).

 

***

Dodatne informacije:

 

Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje

T: 03 42 51 141, E: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

 

Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine in javnega zdravja

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje

T: 03 42 51 202, E: nusa.konec-juricic@nijz.si

 

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje,

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si. www.nijz.si, Podatkovni portal NIJZ

    

Oglejte si tudi