Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Center za razvoj in spodbudo inovacij v kmetijstvu: liofilizacija – nova priložnost za lokalne kmete

V Taboru se je začela izvajati operacija, ki obeta preobrazbo v lokalni kmetijski panogi. Poimenovali smo jo Center za razvoj in spodbudo inovacij v kmetijstvu in je bila uspešno izbrana za sofinanciranje na razpisu Razvojne agencije Žalec. Ta operacija je del ukrepa 19.2. Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost. Njena glavna cilja sta revitalizacija opuščenega prostora in spodbujanje inovacij v kmetijstvu.

 

Omenjena operacija se osredotoča na prenovo in ponovno uporabo prostora, ki je bil nekdaj zbiralnica mleka za lokalne mlekarje in je v lasti Kmetijske zadruge Savinjska dolina v Taboru. Ta prostor bo v uporabi podjetnika Davorja Vuchkovskega, samostojnega podjetnika, ki se bo ukvarjal s postopkom liofilizacije živil. Poleg same storitve liofilizacije, kjer se hrana hitro zamrzne in nato odstranijo iz nje vodo in vlago, bo ta prostor na voljo tudi lokalnim prebivalcem in kmetom. Ti bodo imeli priložnost, da svoje sadje in zelenjavo liofilizirajo po ugodnih cenah. To pomeni, da bodo lahko ohranili svoje pridelke in uživali v njih ali pa prodajali tudi izven sezone.

 

Operacija pa ne vključuje le gospodarskega vidika. Ima tudi izobraževalno komponento, ki bo koristila lokalnim kmetom. Vsi, ki jih zanima liofilizacija, so vabljeni na brezplačne individualne posvete, ki potekajo vsako soboto. Na posvetih se bo razpravljalo o možnostih liofiliziranja njihovih pridelkov ter ustvarjanju izdelkov z visoko dodano vrednostjo. Kot dodaten motivator bodo kmetom brezplačno liofilizirali nekaj sadja ali zelenjave za poskus. Za prijavo na posvete ali več informacij lahko kmetje obiščejo spletno stran liofilizirano.si, kjer najdejo kontaktni obrazec in kontaktirajo izvajalca projekta.

 

V okviru operacije je načrtovanih tudi 6 skupinskih delavnic na različnih lokacijah v občinah Spodnje Savinjske doline. Točne datume in lokacije bodo sporočili preko Facebook strani blagovne znamke "Njami njam" (https://www.facebook.com/liofilizacija). Sledenje tej strani je priporočljivo, če vas zanima sodelovanje na delavnicah.

 

Z izvedbo operacije si želijo povečati aktivnost v kmetijski panogi, spodbuditi večjo pridelavo lokalnih izdelkov ter okrepiti prehransko oskrbo in samooskrbo regije. Liofilizacija se izkaže kot odličen način shranjevanja živil, saj zagotavlja kemično stabilnost (nepokvarljivost) in ohranja biološko vrednost živila, vključno z vitamini, minerali in aminokislinami. Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije (NIJZ) to metodo konzerviranja živil izpostavlja kot izjemno koristno in pomembno za kakovostno hrano v vseh letnih časih.

 

Operacija Center za razvoj in spodbudo inovacij v kmetijstvu v Taboru predstavlja odličen primer iniciative, ki združuje gospodarski, izobraževalni in lokalni razvoj v korist celotne skupnosti. S svojim delovanjem bo zagotovo prispevala k večji trajnosti in konkurenčnosti lokalnega kmetijskega sektorja.

 

Davor Vuchkovski

 

Oglejte si tudi