Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C

Zdravilo in alkohol je slaba kombinacija

Globoko smo že zakorakali v zadnji mesec letošnjega leta in že se spogledujemo z dnem, ko bomo obrnili zadnji list v letošnjem koledarju ter z željo po lepšem jutri nazdravili začetku novega leta. Ker je to čas, ko se nekoliko več kot običajno srečujemo s pitjem alkohola, vas želimo opozoriti na neželene učinke alkohola v kombinaciji z zdravili.

Presnova večine zdravil kot tudi alkohola poteka večinoma v jetrih. To pomeni, da lahko alkohol preko učinkov na encime v jetrih vpliva na razgradnjo oziroma presnovo učinkovin, običajno jo upočasni, in povzroči spremenjeno delovanje zdravila. Razpoložljivost učinkovine se v primeru upočasnjene presnove poveča, kar ima za posledico večje tveganje za pojav škodljivih stranskih učinkov zdravila. Vendar to velja le za občasne uživalce alkohola in ne tudi tiste, ki alkohol uživajo redno. Pri teh se zaradi kroničnega uživanja alkohola in vpliva na jetrne encime učinkovine navadno hitreje razgradijo in izločijo, njihova učinkovitost pa se posledično zmanjša. Praktični primer take učinkovine je varfarin, učinkovina proti strjevanju krvi (registrirano ime Marevan). Ob jemanju varfarina se pri občasnem pitju alkohola izrazijo akutni neželeni učinki z notranjimi krvavitvami kot posledica povečanega učinka zdravila, pri kroničnem uživanju alkohola tega učinka zdravila ni, pojavi pa se lahko nastajanje krvnih strdkov, kapi in srčnih infarktov.

 

Alkohol pa lahko na zdravila vpliva tudi tako, da okrepi njihov učinek. To se še posebej izrazi v kombinaciji z zdravili, ki vplivajo na delovanje osrednjega živčevja in možganov, kot so pomirjevala, uspavala, zdravila za zdravljenje hudih bolečin, antidepresivi, druga zdravila za zdravljenje duševnih motenj, zdravila za splošno anestezijo, zdravila za zdravljenje alergij (antihistaminiki). Pri teh se kot posledica sočasnega uživanja z alkoholom poveča pomirjevalni (sedativni) učinek, zato ob jemanju teh zdravil ne smemo uživati alkohola.

Pitje alkohola pa se ne odsvetuje le pri jemanju zdravil na recept, temveč je potrebna previdnost tudi v kombinaciji z zdravili, ki jih lahko kupimo v prosti prodaji. Tako se na primer pri paracetamolu, ki ga jemljemo ob glavobolu, bolečinah in povišani temperaturi, v kombinaciji z alkoholom poveča njegov hepatotoksični učinek, pride lahko do hude okvare ali celo odpovedi delovanja jeter. Paracetamol tako ni zdravilo izbora za lajšanje glavobola po prekrokani noči.


Zavedajte se tudi, da je alkohol psihoaktivna snov, ki vpliva na naše miselne (kognitivne) sposobnosti. Alkohol nas spremeni, spremeni sposobnost našega dojemanja, sprejemanja odločitev, podaljša naš odzivni čas in zmanjša sposobnost za vožnjo. Zato pijte alkohol preudarno in v količinah, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje. To je po priporočilih za ženske 10 gramov čistega alkohola na dan (kozarec vina, 2,5dl piva ali 0,03dl žganja), za moške je količina 20 gramov. Glede varnosti sočasnega pitja alkohola in jemanja vaših predpisanih zdravil ali zdravil, ki jih lahko kupite v prosti prodaji, pa posvetujte s farmacevtom v lekarni.

Tekst: Mateja Kadilnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!