Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
14°C
0°C
SOB.
5°C
-8°C
Deli

Ukrepanje ob pojavu vročine pri otrocih

Povišana telesna temperatura oziroma vročina je stanje, s katerim se ljudje pogosto srečujemo, in predvsem pri malih otrocih predstavlja enega najpogostejših razlogov, zaradi katerega se starši obrnejo na zdravnika ali farmacevta. Vročina ni bolezen in sama po sebi običajno ni nevarna, predstavlja obrambni mehanizem našega organizma. Lahko pa je nevarna bolezen, ki vročino povzroči.

Pogosto je pri otrocih to akutna virusna okužba, lahko pa so vzroki tudi drugi (bakterijske okužbe, reakcija na cepljenje, poškodbe tkiv, rast zob in drugo). Povišana telesna temperatura zavre razmnoževanje bolezenskih klic in okrepi obrambni imunski sistem, kar je posebej pomembno pri virusnih okužbah. Prezgodnje zbijanje povišane temperature zato ni priporočljivo, vpliv ima lahko tudi na kasnejše prepoznavanje vzroka bolezni, lahko tudi na podaljšanje časa zdravljenja. Temperaturo pri otrocih začnemo zbijati nad 38,5 °C, če otrok nima posebnih težav (ne joka pretirano, deluje zadovoljno, se normalno odziva), saj se nad to vrednostjo poveča verjetnost za pojav neželenih učinkov (povečana izguba tekočin, soli, pospešeno bitje srca). Pri zelo visoki temperaturi (nad 41 °C) pa obstaja velika nevarnost možganskih poškodb.


Temperaturo merimo z različnimi termometri (klasični, digitalni, ušesni in čelni) in na različnih mestih, vendar se vrednosti meritev glede na mesto razlikujejo. O povišani temperaturi govorimo, ko je ta izmerjena pod pazduho nad 37,2 °C, v zadnjiku nad 38 °C, v ustih nad 37,5 °C in v ušesu nad 38 °C. Klasični termometri so za merjenje temperature pri otrocih manj priporočljivi, saj potrebujejo za izvedbo meritve več časa in se lahko razbijejo. Najbolj primerni so elektronski termometri za pod pazduho in ušesni termometri, pri katerih pa je pogosto težava, da se meritve ne izvajajo pravilno (termometra se ne potisne dovolj globoko v uho).

 

Ob povišani temperaturi pri otroku pred začetkom zbijanja temperature z zdravili izvedemo nekaj splošnih ukrepov. Otroku ponudimo več tekočine (voda, lipov čaj, sok rdeče pese) oziroma mu omogočimo dodatno dojenje. Oblečemo ga v zračna oblačila in pokrijemo le z lahko bombažno odejo. Prostor zračimo in temperaturo prostora vzdržujemo med 20 in 22 °C. Otroka lahko hladimo z mlačno vodo (v mlačni kopeli, z vodo prepojeno in ožeto rjuho, v katero zavijemo otroka, z mlačnimi obkladki, ki jih položimo na čelo, pod pazduhi in na dimlje). Če nam s temi ukrepi ne uspe znižati temperature, uporabimo farmakološke ukrepe, pri čemer je zdravilo izbora antipiretik paracetamol. Če ta ni dovolj učinkovit, uporabimo močnejše pripravke z nesteroidnim antirevmatikom ibuprofenom, vendar je treba poudariti, da zdravil ne doziramo hkrati in ju ne izmenjujemo rutinsko zaradi nevarnosti predoziranja. Odmerjamo ju v skladu z navodili farmacevta ali zdravnika. Lahko pa temperaturo zbijamo tudi s homeopatskimi pripravki, ki vam jih svetuje farmacevt z dodatnimi znanji iz homeopatije. To storitev nudimo tudi v Lekarni Vojnik in nekaterih drugih enotah našega zavoda.


V primeru, da se ob povišani temperaturi pojavijo znaki, kot so bleda, sivomodrikasta koža, pospešeno dihanje, izsušenost, slaba odzivnost in slaboten jok, je lahko življenje ogroženo in takrat svetujemo obisk zdravnika. Obisk oziroma posvet z zdravnikom svetujemo na splošno pri otrocih, mlajših od treh mesecev, z vročino nad 38 °C; pri otrocih, mlajših od 6 mesecev, z vročino nad 39 °C in pri vseh otrocih z vročino nad 40 °C, pri čemer so te podane vrednosti izmerjene pod pazduho. Obisk svetujemo tudi v primeru, ko vročina traja dlje časa (več kot 5 dni), če se otrok ne odziva na zdravljenje z zdravili in se njegovo stanje slabša, ob prisotnosti vročinskih krčev in znakih dehidracije.

Tekst: Mateja Kadilnik
Foto: svetovni splet

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!