Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Spremljanje koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19)

Gradiva o preventivnih ukrepih in aktualne informacije o koronavirusu aktualne informacije v povezavi s koronavirusom objavljamo in sproti dopolnjujemo na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov Informativna gradiva, ki jih lahko uporabite za osveščanje, so dostopna na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva

05. 03. 2020

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje bomo na tem mestu redno objavljali zadnje informacije v zvezi z izbruhom koronavirusa.

Bolj podrobne informacije o koronavirusu, priporočilih, najpogostejših vprašanjih, preprečevanju okužb so dostopne na naslednjem naslovu.

 

Trenutni podatki o številu opravljenih testov in potrjenih primerov okužb

ŠT. OPRAVLJENIH TESTOV NA SARS CoV-2

ŠT. POZITIVNIH TESTOV NA SARS CoV-2

433

3

 

 

5.3.2020, 18.00

Do 18. ure so bile v Sloveniji potrjene 3 okužbe s koronavirusom. Opravljenih je bilo 433 testov. 

-----

5.3. 2020, 17.45

Danes smo potrdili drugi primer okužbe z novim koronavirusom. Oseba je bila v tesnem stiku s prvim obolelim – bil je njegov sopotnik v Maroku in na vožnji proti Sloveniji. Trenutno je oseba brez kliničnih znakov in jo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. V stiku s prvim obolelim je bilo 19 sopotnikov, od tega 16 Slovencev in trije hrvaški državljani. Vsi so bili testirani, na rezultate še čakamo.

-----

5. 3. 2020, 12.00

Včeraj smo v Sloveniji potrdili prvi primer bolezni COVID-19. Nemudoma je stekla epidemiološka preiskava. Na NIJZ smo že zbrali podatke o morebitnih tesnih kontaktih bolnika v času kužnosti. Da bi omejili širjenje okužbe, že obveščamo tesne kontakte o morebitni izpostavljenosti in potrebnih ukrepih.

Gre za slovenskega državljana, ki je iz Maroka priletel na letališče Marco Polo v Benetkah 29. 2. 2020, ob 16.25, z letom AT 938. Takrat je že imel bolezenske znake. Vse slovenske državljane, ki so bili na tem letu, pozivamo, da naj do 14. 3. opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

V Ljubljano je prišel s prevoznikom GoOpti, skupaj s sedmimi potniki in voznikom. Z vsemi, ki so bili v vozilu, je v kontaktu epidemiološka služba, ki jim bo podala vsa potrebna navodila.

Istega dne ob 20. uri je zaradi poškodbe obiskal Urgentni blok UKC Ljubljana, kjer so ga obravnavali in napotili v domačo oskrbo. Ko je bil na urgenci, se je slabo počutil, vendar je to pripisal poškodbi. Urgenco je zapustil približno ob 21.30. Vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili 29. 2. med 20. in 21.30 uro v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, prosimo, da naj do 14. 3. opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Vsi, ki so bili na urgenci v tem času, naj pokličejo epidemiologa NIJZ na telefonsko številko 031 619 118 vsak dan med 9. in 17. uro.

Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, zelo majhna. Enako velja za sopotnike na letalu. Kljub temu bodo te osebe prejele navodila za nadaljnje ravnanje, saj želimo omejiti nadaljnje širjenje okužbe.

Tako kot za vse ostale, velja tudi za osebe, ki so bili 29. 2. med 20 in 21.30 uro na urgenci, da odvzem brisov ni smiseln, dokler so zdravi. Ob pojavu bolezenskih znakov (kašelj, vročina ali oteženo dihanje), naj pokličejo osebnega zdravnika, ki bo ocenil njihovo zdravstveno stanje in ustrezno ukrepal.

Zaradi zdravstvenih težav je oboleli 4. 3. obiskal zdravnika v enoti Zdravstvenega doma Ljubljana Vič-Rudnik, ki ga je skladno s protokolom ob sumu na okužbo z novim koronavirusom napotil na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Epidemiolog NIJZ je v stiku z zdravstvenimi delavci in izvajajo vse potrebne ukrepe. Zdravstveno osebje in obiskovalci, ki so bili v času obiska obolelega izpostavljeni, so seznanjeni in so že prejeli ustrezna navodila. Zdravstveno osebje opravlja svoje delo, pri katerem ni možnosti prenosov okužbe.

Do 12. ure je bilo opravljenih 376 testov, dva od teh sta bila pozitivna.

Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov.

-----

4. 3. 2020

V Sloveniji prvi potrjen primer okužbe z novim koronavirusom

Danes smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Oseba se je vrnila iz Maroka preko Italije, trenutno je hospitalizirana na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Skladno s protokolom bo epidemiološka služba opravila poizvedovanje in identificirala osebe, ki so bile v kontaktu z obolelim. Te osebe bodo obveščene in prejmejo navodila za ravnanje, da širjenje okužbe kar se da omejimo. Več v objavi na portalu GOV.SI na naslednji povezavi.

Opravljenih je bilo 364 testov na sum okužbe z novim koronavirusom.

-----

3. 3. 2020

Danes do 18. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 290 testov na sum okužbe z novim koronavirusom, rezultati vseh so bili negativni.

-----

2. 3. 2020

Danes do 18. ure smo v Sloveniji opravili skupaj 255 laboratorijskih testiranj na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer okužbe nismo potrdili, saj so bili vsi testi negativni. Vse pristojne institucije ves čas natančno spremljajo dogajanje in obveščajo javnost o preventivnih ukrepih. Izjemno pomembno je, da posamezniki, ki vzpostavljajo stik z zdravnikom, poznajo definicijo primera, ki med drugim opredeljuje, od kod so osebe pripotovale in kakšne klinične znake imajo. Glede na definicijo primera, se testirajo le bolni posamezniki, zdravih oseb brez kliničnih znakov okužbe se ne testira.

Ministrstvo za zdravje je danes izvajalcem na primarni ravni posredovalo poenotena navodila, kako postopati v primeru obravnave pacienov s sumom na novi koronavirus. Tako bodo vse osebe v Sloveniji obravnavane na enak način, in sicer na vzpostavljenih 16 točka za odvzem brisa. Več je dostopno v objavi Ministrstva za zdravje.

 -----

1. 3. 2020

Danes do 18. ure je bilo v Sloveniji opravljenih 208 testov na sum okužbe z novim koronavirusom, rezultati vseh so bili negativni.

-----

29. 2. 2020

Do danes je bilo v Sloveniji opravljenih 183 testov na sum okužbe z novim koronavirusom, rezultatih vseh so bili negativni. Osebe, ki so jim do sedaj odvzeli brise, so na začetku pojava okužbe z novim koronavirusom prihajale iz Kitajske, v zadnjem času pa predvsem iz Italije. Več v objavi Ministrstva za zdravje na naslednji povezavi.

V Sloveniji danes do 18. ure nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.

-----

28. 2. 2020

Družinski zdravniki so dobili poenotena navodila, kako postopati v primeru suma na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Oseba, ki v 14 dneh po prihodu z območij s povečanim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom pri sebi opazi bolezenske znake (kašelj, vročina nad 38°C ali oteženo dihanje) najprej po telefonu pokliče svojega izbranega osebnega zdravnika, ki po posvetu z lokalnim epidemiologom NIJZ presodi ali je sum opravičen ali ne. Šele nato potencialno okuženega bolnika napoti na odvzem brisa v eno od 16 vstopnih točk. Več v objavi Ministrstva za zdravje na naslednji povezavi.

V Sloveniji danes do 18. ure nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.

-----

27. 2. 2020

Objavljena so priporočila glede množičnih dogodkov. Splošno odpovedovanje dogodkov v trenutni epidemiološki situaciji ni potrebno. Več na naslednji povezavi.

V Sloveniji danes do 18. ure nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.

-----

26. 2. 2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes spremenil definicijo primera novega koronavirusa, in sicer sta na seznam ogroženih področij uvrščeni dodatni državi, Japonska in Singapur. Pričakovati je, da se bo tovrstna opredelitev primera dnevno posodabljala. Več o pripravah na pojav novega koronavirusa v Sloveniji v objavi Ministrstva za zdravje na naslednji povezavi.

V Sloveniji danes do 18. ure nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.

Potrjen primer okužbe z novim virusom (COVID-19) so danes zabeležili tudi v Severni Makedoniji.

-----

25. 2. 2020

Potrjene primere okužbe z novim virusom (COVID-19) so danes zabeležili tudi v sosednji Avstriji in na Hrvaškem.

V Sloveniji danes do 16. ure nismo zabeležili potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.

Svetujemo, da spremljate informacije uradnih inštitucij in ne zaupajte nepreverjenim informacijam, ki se širijo. Ministrstvo za zdravje bo o potrjenem prvem primeru koronavirusa v Sloveniji takoj obvestilo javnost.

Ministri za zdravje so se danes v Rimu sestali in sprejeli sklepe o medsebojnem sodelovanju pri oblikovanju ukrepov za zaščito pred novim koronavirusom. Več v objavi Ministrstva za zdravje na naslednji povezavi.

-----

24. 2. 2020

Na podlagi potrjenih primerov okužbe s koronavirusom (COVID-19) v Italiji - trenutno v regijah Lombardija, Benečija, Emilija-Romanja, Piemont in Rim - so italijanske oblasti v sodelovanju z vsemi vključenimi institucijami takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi. 22. februarja se je italijanska vlada odločila za številne ukrepe, ki jih bodo pristojni organi izvajali v lokalnih okoljih, ki jih je prizadel koronavirus. Omejitve vstopa in izstopa so bile uvedene za 11 občin v Lombardiji: Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova die Passerini, Castelgerundo in San Fiorano. V Furlaniji Julijski krajini trenutno ni omejitev za popotnike.

 

Informacije za potnike Ministrstva za zunanje zadeve so dostopne na portalu gov.si, na naslednjem naslovu.

Gradiva o preventivnih ukrepih in aktualne informacije o koronavirusu

aktualne informacije v povezavi s koronavirusom objavljamo in sproti dopolnjujemo na spletni strani NIJZ na naslednji povezavi:

https://www.nijz.si/sl/pojav-novega-koronavirusa-2019-ncov

 

Informativna gradiva, ki jih lahko uporabite za osveščanje, so dostopna na naslednji povezavi:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-sars-cov-2-gradiva

Oglejte si tudi