Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Rožnati oktober - mesec osveščanja o raku dojk

Redno samopregledovanje in mamografija Centri Dora za zgodnje odkrivanje raka dojk od letos tudi v Celju

Na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje in v Društvu za boj proti raku regije Celje v rožnatem oktobru – mesecu osveščanja o raku dojk - poudarjajo predvsem vlogo zgodnjega odkrivanja raka dojk in pomen zdravega življenjskega sloga. V  ponedeljek, 15. oktobra 2018, ob Evropskem dnevu zdravih dojk, bodo od 9. do 17. ure v Trgovskem centru Jager v Celju organizirali preventivno stojnico s praktičnim prikazom samopregledovanja dojk na učnem modelu in z razdeljevanjem zdravstveno-vzgojnih gradiv. Dogodek bodo organizirali v sodelovanju z Europo Donno – Slovenskim združenjem za boj proti raku dojk in JZ Socio – Projektno pisarno Celje Zdravo mesto.

V Celju bodo v rožnatem oktobru tudi brezplačna predavanja in delavnice, ki jih je omogočilo Društvo za boj proti raku regije Celje ob podpori Mestne občine Celje. Predavanja z delavnico samopregledovanja dojk Rak dojke – problem sodobnega življenja, ki jih že deseto leto organizira Društvo za boj proti raku regije Celje, bo tudi letos izvedla predavateljica Olga Nezman, višja medicinska sestra. Preventivna dogodka bosta v četrtek, 18. 10. 2018, ob 17.30 uri, v Društvu gluhih in naglušnih v Celju, in 26. 10. 2018, ob 8. uri, za dijakinje in dijake Ekonomske šole Celje. V novembru bodo izvedli še predavanje za študentke Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. V prvi polovici oktobra pa so že izvedli predavanja na Ljudski univerzi v Celju za albanske ženske (v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje in tolmačko Vero Haliti), ter v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, v Celju.

V Sloveniji za rakom dojk vsako leto na novo zboli približno 1300 žensk in okoli deset moških. Po zadnjih podatkih Registra raka je v letu 2015 v celjski zdravstveni regiji za rakom dojke na novo zbolelo 178 ljudi. V regiji je tega leta umrlo 61 žensk. »Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah v Sloveniji, v celjski zdravstveni regiji pa je po zadnjih podatkih na drugem mestu, takoj za rakom kože. Ta vrsta raka predstavlja pri ženskah kar petino vseh rakov,« je povedala Tatjana Škornik Tovornik, strokovna sodelavka iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poudarila je še pomen preventivnega nacionalnega programa Dora, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk in je za ženske, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, brezplačen. V program Dora vabijo vsaki dve leti na mamografijo vse ženske, stare od 50 do 69 let. Od leta 2018 imajo tudi ženske iz celjske regije možnost, da opravijo mamografijo v stacionarnem presejalnem centru programa Dora v Celju: v Splošni bolnišnici Celje ali v Zdravstvenem domu Celje. Obisk v presejalnem centru vzame ženski približno pol ure, od tega traja slikanje dojk le nekaj minut. Pregled je torej kratek, zanj ne potrebujejo napotnice. Vabilo iz centra Dora prejmejo po pošti in ga prinesejo s seboj na pregled. Vsako mamografijo (slike) v nadaljevanju neodvisno pregledata dva radiologa. Mamografija je sicer najzanesljivejša in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Omogoča, da raka odkrijemo zgodaj, ko v dojkah še ni vidnih ali tipnih sprememb. Če želijo ženske opraviti mamografijo izven programa Dora, lahko dobijo napotnico za preiskavo pri izbranem družinskem zdravniku ali ginekologu.

 

Natančen vzrok za nastanek raka dojk ni znan, obstaja pa mnogo dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim. Med dejavniki tveganja so najpogostejši: rak dojk v družini, zgodnja menstruacija in pozna menopavza, starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu), pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oziroma tveganje za ženske, ki niso nikoli rodile. Prav gotovo velja posebno pozornost nameniti dejavnikom tveganja, ki so zelo razširjeni, a nanje lahko vsak posameznik sam vpliva z zdravim načinom življenja. Ti dejavniki tveganja so debelost, neprimerna prehrana in čezmerno uživanje alkohola ter pomanjkanje telesne dejavnosti. »Raziskave nedvomno potrjujejo, da zdrav vedenjski slog pomembno zmanjša tveganje za nastanek raka dojk kot tudi drugih kroničnih nenalezljivih bolezni. Vsaka ženska naj bi poskrbela za svoje zdravje z zdravo prehrano, redno telesno dejavnostjo in vzdrževanjem normalne telesne teže. Z gibanjem in zdravim prehranjevanjem bomo okrepili zdravje, lažje bomo dosegali zastavljene cilje, premagovali življenjske ovire in se spoprijemali s stresnimi situacijami,« je povedala prim. Jana Govc Eržen, specialistka družinske medicine, strokovna sodelavka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in ustanovna članica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk - Europa Donna. Še posebej poziva vse, ki prejmejo vabilo za udeležbo v preventivne programe, da se na vabilo odzovejo. Prav tako svetuje udeležbo v zdravstveno-vzgojnih delavnicah v Centrih za krepitev zdravja, kjer strokovnjaki učijo o zdravem načinu življenja.

***

Dodatne informacije:

 

  • Prim. Jana Govc Eržen, dr. med., specialistka družinske medicine, strokovna sodelavka Nacionalnega inštituta za javno zdravje

T: 041 335 377, e-naslov: jana.govc@gmail.com

 

  • Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Društvo za boj proti raku regije Celje

T: 03 42 51 141, E: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

 

 

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

Oglejte si tudi