Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
13°C
1°C
JUTRI
11°C
5°C
Deli

Pridružite se dejavnim in uživajte v zdravju

Ali si želite izboljšati počutje in spremeniti svoje življenjske navade, povezane z zdravjem? Potrebujete spodbudo, da naredite prvi korak k spremembi? Pri tem vam lahko pomagamo strokovnjaki iz Centra za krepitev zdravja, ki deluje v Zdravstvenem domu Celje in Zdravstvenih postajah Štore, Vojnik ter Dobrna.

Center je začel delovati junija 2015 v okviru projekta »Skupaj za zdravje«, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). V njem je zaposlenih šest diplomiranih medicinskih sester, ki izvajajo zdravstveno-vzgojne delavnice, dva fizioterapevta, ki svetujeta o primerni telesni dejavnosti, in psihologinja, ki izvaja dejavnosti na področju duševnega zdravja. V delavnice se lahko vključite vsi, starejši od 19 let z urejenim zdravstvenim zavarovanjem. Udeležba na naših dejavnostih vam pripada v okviru pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja.


Zakaj Center za krepitev zdravja?

Dandanes smo zaradi različnih okolijskih vplivov in življenjskega sloga podvrženi tveganju za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen, težave v duševnem zdravju idr. Mnogo ljudi je izpostavljenih stresu, imajo pretežno sedeč življenjski slog in se srečujejo s pomanjkanjem časa zase. Vse to predstavlja obremenilni dejavnik za naše telesno in duševno zdravje. Določene stvari je težko spremeniti, lahko pa se naučimo škodljive dejavnike uravnovesiti z dejavnostmi, ki ohranjajo in krepijo naše zdravje. V Centru za krepitev zdravja vam nudimo informacije in podporo pri korakih do boljšega počutja in zdravja. Izvajamo delavnice in individualna svetovanja na temo zdravega sloga življenja, zdrave prehrane, izvajanja telesne dejavnosti in hujšanja, zvišanega krvnega tlaka, krvnega sladkorja in maščob v krvi ter sladkorne bolezni tipa 2. Nudimo vam tudi test telesne pripravljenosti in svetovanje za opuščanje kajenja ter tveganega in škodljivega pitja alkohola. S področja duševnega zdravja so vam na voljo delavnice na temo tehnik sproščanja, prepoznavanja in obvladovanja stresa ter podpore pri spoprijemanju s stresom in anksioznostjo.


Kako do nas?

Nekatere delavnice so odprtega tipa in se jih lahko udeleži kdor koli, na druge pa vas napotita vaš izbrani osebni zdravnik ali diplomirana medicinska sestra iz referenčne ambulante družinske medicine po predhodno opravljenem zaščitnem pregledu. Zaščitnega pregleda za preprečevanje in zgodnje odkrivanje kroničnih nenalezljivih bolezni se lahko udeležite vsi odrasli, od 30. leta naprej. Delavnice se izvajajo tudi v okviru delovnih organizacij. Če želite povečati zdravje in učinkovitost svojih zaposlenih, ste vabljeni, da se vključite v naše programe, ki vas bodo spodbujali k izbiri zdravega načina življenja ter vam pomagali do boljšega počutja in zdravja. Datumi izvedb delavnic so vam na voljo v zloženkah, ki jih najdete v Zdravstveni postaji Vojnik ter na spletnih straneh Zdravstvenega doma Celje in Občine Vojnik.


Za informacije ali prijavo na posamezno delavnico se obrnite na Urško Stepišnik, dipl. m. s., po telefonu na številko 03 780 05 05 ali preko elektronske pošte urska.stepisnik@zd-celje.si.


Veselimo se srečanja z vami.

                            

Marjana Iršič, Urška Stepišnik
Foto: Igor Rosina

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi