Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Povabilo: Europa Donna v Novi Cerkvi

Projektu se v Novi Cerkvi pridružujemo prvič. Akcijo je sprožila Helenca Kuzman iz Klopke, trgovine z volno in ostalimi materiali za pletenje, kvačkanje ali šivanje. Njenemu povabilu so se odzvali v KO RK Nova Cerkev in v TD Nova Cerkev; in sicer zaradi zavedanja, da pred rakom dojke nismo nikoli varni, da obolevajo naše matere, sestre, prijateljice … V rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami za en mesec ovijemo drevesa v vseslovenski akciji Rožnate pletenine, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen osveščanja o raku dojk. Cilj: z osveščanjem o pomembnosti samopregledovanja, preventivnih presejalnih programov in zdravega načina življenja zmanjšati število umrljivosti za rakom dojk.
Vabimo vas, da se nam pridružite na vasi v Novi Cerkvi. V nedeljo, 1. oktobra 2017, ob 9.30 bomo ovili deblo lipe na vasi. Pletenine smo ustvarile ženske iz naše KS, ženske, ki se zavedamo, kako pomembno je o tej temi govoriti.

 

Zakaj pletenine?

Nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa moč. Ovijanje pletenin nam tako predstavlja spoštljivi odnos do telesa, narave in dreves, ki so simbol moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je treba v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oz. na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko.

 

Rak niso samo številke

Rak dojk, najpogostejši rak pri ženskah, za katerega nam številke sporočajo (1300 jih letno zboli, 400 jih umre), da so preventivne in civilno-družbene akcije osveščanja še vedno več kot potrebne pri osveščanju o sami bolezni, pomenu preventive, zdravega načina življenja kot tudi pozitivnih učinkov ustvarjalnosti na naše psiho-fizično zdravje.

 

S to akcijo, ki je ena izmed mnogih v času rožnatega oktobra, želimo opozoriti, da rak in vse ženske kot tudi moški, ki zbolijo, niso samo številke. Skupaj z ostalimi programi si želimo zmanjšati število umrlih zaradi prepoznega odkritja. Rak dojk in rodil je bolezen, ki lahko doleti prav vsako žensko: mamo, sestro, prijateljico, sodelavko in je obvladljiva ter zazdravljiva, če jo pravočasno odkrijemo ter skrbimo za zdrav odnos do sebe, okolice in narave.

 

Povezave:

- Spletna stran Europa Donna – Rožnate pletenine

- Facebook – Rožnate pletenine

 

Povzela: Lea Sreš

Oglejte si tudi