Logo MojaObčina.si

Vojnik

JUTRI
6°C
-4°C
SRE.
2°C
-3°C
Deli

Otroci pozivajo voznike k treznosti

Da bi bilo v prometu bolj varno. Na Celjskem je sodelovalo več kot 900 otrok iz 21 šol in vrtcev. Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami iz celjske regije, Policijsko upravo Celje in Društvom za boj proti raku regije Celje organizirala v novembru preventivno akcijo za varnost v prometu. Že tretje leto zapored so na Celjskem sodelovali številni otroci, učitelji, policisti in vozniki. V aktivnosti »Otroci za varnost v prometu« je bilo v celjski regiji vključenih 922 otrok in 51 mentorjev iz 21 vrtcev in osnovnih šol. V preventivnih uličnih akcijah so sodelovale štiri osnovne šole (OŠ Vitanje, OŠ Loka pri Žusmu, OŠ Dramlje in OŠ Gorica Velenje).

Aktivnosti so se začele septembra, z likovnim in literarnim ustvarjanjem na temo alkohola in prometa. Otroci, stari od štiri do devet let, so v likovnih izdelkih orisali obrise svojih dlani in ob tem napisali ali narisali sporočila, s katerimi voznike pozivajo k treznosti. Tako so številni vozniki v času martinovega pred šolami od otrok prejeli otroške risbe z željo, da v prometu ne bo alkohola. Preventivne ulične akcije potekajo tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pristopita otroka in vozniku podarita otroški izdelek (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno pot brez alkohola. Preventivna akcija »Otroci za varnost v prometu« spodbuja tudi priložnosti za pogovor o stališčih odraslih do alkohola. Predvsem pa osmišlja sprejemanje odločitve, da ne sedemo za volan, če smo pred tem pili alkohol ali užili kakšne druge psihoaktivne snovi. V akciji otroci izrazijo željo, da bi bili v prometu varni.

V prilogi fotografije:

-          izdelki likovnega in literarnega ustvarjanja otrok na temo alkohola in prometa, namenjeni preventivnim uličnim akcijam;

-          Preventivna ulična akcija;

 

Dodatne informacije:

Marjeta Peperko, dipl. san. inž.,

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje

T: 03 42 51 205, E: marjeta.peperko@nijz.si

 

Služba za komuniciranje

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si

www.nijz.si

Podatkovni portal NIJZ

   

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!