Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
0°C
-6°C
JUTRI
2°C
-5°C
Deli

Nov evropski pilotni projekt v ZD Celje s področja vzpostavitve sistemskega zagotavljanja dolgotrajne oskrbe

V Zdravstvenem domu Celje smo pričeli z izvedbo pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi, projekt financira Evropski socialni sklad in evropska unija. V ta namen so, za obveščenost občanov, napisali članek o projektu in izdelali informativno zloženko.

Trend starejših se na širšem celjskem področju nenehno dviga, kar že sedaj pomembno vpliva na ekonomsko, socialno in zdravstveno podobo v regiji. V prihodnosti bo zahteval uresničevanje strategije »dolgožive družbe«, ki bo omogočila aktivno in varno staranje.

 

Zdravstveni dom Celje je kot vodilni partner v izvajanju pilotnega projekta, ki bo podpiral prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi in je financiran s strani evropskega socialnega sklada Evropske unije in Republike Slovenije, sredi novembra vzpostavil t.i. vstopno točko in tako zagotovil nove prostore. Storitve v okviru tega projekta bo izvajal skupaj s podpornimi partnerji: Dom Sv. Jožef v okviru izvajanja storitev na domu, JZ Socio v okviru nudenja socialne pomoči uporabnikom različnih starostnih skupin, CSD Celje v okviru nudenja pomoči družini za dom in nudenju psihosocialne podpore, na področju Celja, Štor, Dobrne in Vojnika.

 

Glavni cilj projekta je dostop uporabnikom do individualne in multidisciplinarne obravnave ter spremljanje in vrednotenje sprememb v okviru testiranja orodja in postopkov za oceno upravičenosti do dolgotrajne oskrbe. S tem projektom bomo povezovali različne oblike zdravstvene in socialnovarstvene pomoči starejšim in osebam starejšim od osemnajst let, ki so potrebni pomoči zaradi invalidnosti, imajo duševne težave po zakonu o duševnem zdravju oz. posebne potrebe, v enotno mrežo. Sodelujoči partnerji imajo že sedaj razvito mrežo sodelovanja s prostovoljci, ki bodo vključeni v izvajanje aktivnosti in izobraževanje. ZD Celje je v izvajanje dolgotrajne oskrbe zaposlil 17 različnih profilov, ki bodo izvajali storitve na domu. Zaposleni so: diplomirani socialnega delavci, fizioterapevti, mag. kineziologije, socialne oskrbovalke, srednje medicinske sestre, bolničarji negovalci ipd. Izvajali bodo svetovanja uporabnikom, svojcem in neformalnim oskrbovalcem, svetovanje za prilagoditev bivalnega okolja, psihosocialno podporo, rehabilitacijo za ohranjanje samostojnosti.. Kar pa je najpomembneje, vzpostavljen bo izboljšan sistem koordinacije med zdravstvenim varstvom, socialnim varstvom in dolgotrajno oskrbo.

 

Tako bomo s pomočjo pilotnega projekta lahko usklajeno delovali na lokalni in regionalni ravni, ki upošteva medsektorski in interdisciplinarni pristop tako v načrtovanju dejavnosti kot izvajanju.

 

Ključne aktivnosti dolgotrajne oskrbe zajemajo oceno opravičenosti, ki jo bodo izvajali usposobljeni kadri na terenu s pomočjo NBA vprašalnika, v katerih bo razvidno, ali je oseba opravičena do storitev v dolgotrajni oskrbi.  Izvajale se bodo storitve v obliki osnovnih in podpornih delovnih opravil ter storitev za ohranjanje samostojnosti.

 

»Če starejši človek zboli za sladkorno boleznijo, mora jemati inzulin, kjer je potrebna fina motorika. Če tega ne zmore sam in nima svojcev, je pa sicer še samostojen, mora iskati institucionalno varstvo. Podobno velja za ljudi, ki se hranijo po sondah ali imajo stomo. In zanje bo projekt dolgotrajne oskrbe zelo dobrodošel,« poudarja Kobal-Strausova, v. d. direktorica Direktorata za dolgotrajno oskrbo. Skupaj bodo v okviru projekta testirali 50 storitev, ki jih danes na terenu ni mogoče dobiti. Veliko storitev, ki bodo prav tako del projekta, že obstaja, a jih je treba urediti sistemsko.

 

Po vse dodatne informacije se ljudje, ki menijo, da so lahko del dolgotrajne oskrbe obrnejo na vstopne točke ZD Celje, CSD Celje in Dom Sv. Jožef, kjer bodo pridobili vse dodatne potrebne informacije.

 

V sožitju z vami in za vas.

 

Team Pilotnega okolja Dolgotrajne oskrbe

ZD Celje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!