Povezava zelišč med uporabnostjo in zgodovino
Odločila sem se, da predstavim in opišem čajno mešanico, ki si jo lahko pripravite sami. Nastala je v sklopu praznovanja 750. obletnice Žičke kartuzije. Ena izmed moderatork projekta in profesorica na Gimnaziji Slovenske Konjice me je povabila k sodelovanju. Tema mi je predstavljala izziv, saj rada povezujem svoj poklic z dogodki v lokalnem okolju, še posebej pa uživam v sodelovanju z mladimi. Kot rdečo nit delavnice sem izbrala zdravilna zelišča in sestavila čajno mešanico, ki ima močno povezavo z menihi, ki so nekoč živeli v Žički kartuziji.
Marjetice, kapucinka in timijan
Vemo, da so tam živeli menihi – kartuzijani, imenovani tudi beli menihi. Poleg duhovne skrbi za svoje duše in duše vernikov so skrbeli tudi za zdravje domačinov, saj jim je bogato znanje o zdravilstvu to omogočalo. Za zdravljenje so pogosto uporabljali zdravilna zelišča.
Prva sestavina, ki sem jo uporabila v čaju, je beli cvet marjetice, saj simbolizira bele menihe. Marjetica olajšuje izkašljevanje, njen učinek je blag, zato je primerna za vsakodnevno uporabo. Največ zdravilnih učinkovin vsebuje jeseni, zato je priporočljivo cvetove nabirati septembra in oktobra. Ker so menihi nosili bele halje s kapuco, sem kot drugo sestavino izbrala kapucinko. Že vrsto let krasi naše vrtove in jo nekateri uporabljajo za spomladanske juhe, redkeje pa za čaj iz listov in cvetov. K nam so jo iz Južne Amerike prinesli menihi benediktinci, kar je še en razlog za njeno vključitev. Listi in cvetovi vsebujejo žveplove in fenolne spojine, ki delujejo antiseptično in zavirajo blažja prehladna obolenja. Zaradi žveplovih spojin ima mešanica med pripravo čaja vulkanski vonj, ki pa med pitjem ni več zaznaven. Tretja sestavina je timijan, znan tudi kot materina dušica. Menihi so poleg telesa zdravili tudi dušo, zato se mi je timijan zdel naravna izbira. V nadzemnih delih te rastline se nahaja močan naravni antibiotik – timol. Timijan ne deluje le protivnetno, temveč tudi spodbuja krvni obtok in tonizira telo. Skodelica timijanovega čaja zjutraj lahko učinkovito nadomesti kavo, še posebej za tiste, ki se kavi zaradi povišanega krvnega tlaka izogibajo. Latinsko ime Thymus vulgaris pomeni pogumen, zato ni naključje, da so se grški in rimski vojščaki pred bojem kopali v timijanovi kopeli.
Sestava in priprava čaja
Za pripravo čajne mešanice uporabite vse tri rastline v enakih delih. Eno žlico sveže ali eno žličko suhe mešanice prelijte z 2 dcl vrele prekuhane vode, pokrijte in pustite stati 5–15 minut, nato precedite. Čaj lahko pijete 3–5-krat na dan. Dolžina namakanja je odvisna od želenega okusa in želenega učinka.
Ljubezen ali jesen?
Na gimnaziji so dijaki sami zmešali zelišča, ki sem jih prinesla s seboj, pripravili mešanico, jo zapakirali v ročno poslikane vrečke in ji nadeli ime. Poimenovali so jo Čaj ljubezni. Ime ima globok pomen, saj odraža odnos mladih do življenja in soljudi, hkrati pa se navezuje tudi na delo menihov, ki so svoje poslanstvo opravljali iz ljubezni do Boga in sočloveka. S tem smo pri projektu povezali preteklost s sedanjostjo in odprli vrata prihodnosti.
In kako sama doživljam to čajno mešanico? Za vsakdanjo uporabo bi ji spremenila ime v Jesenski čaj, saj vsa zelišča zanjo nabiramo jeseni. Čaj je odlična domača obramba pred jesenskimi prehladi in simbolično odraža tudi moje osebno življenjsko obdobje: prehod iz poznega poletja v zgodnjo jesen. Naj bo ta receptura Jesenskega čaja darilo vam, spoštovani uporabniki naših lekarniških storitev.
Naj zaključim z mislijo, ki smo jo zapisali ob jubileju: Čas ... Je preteklost, spomin in pozaba? Znanje ali vedenje? Prihodnost? Mogoče vizija? Ali iluzija? Rdeča nit? Ena sama zgodba ali neskončni prepleti ljudi in dogodkov? Dodajam: vse to in še veliko več.
Tekst: Dragica Černigoj Kropf, mag. farm.





