Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Homeopatska zdravila

Homeopatijo uvrščamo med alternativne metode zdravljenja. Uporabljamo jo za lajšanje bolezenskih simptomov, predvsem akutnega značaja. Največkrat so to: prehlad in gripa, bolečine v grlu, nervoza in strah, glavobol, herpes, motnje spanja, kašelj, bronhitis, poškodbe in oskrbe ran, sončne opekline in alergije, potovalna slabost, sončarica, piki žuželk, driska, zaprtje, prebavne motnje in krči ter gastritis.
Pri homeopatskem zdravljenju iščemo vzroke za nastale težave v spremenjeni homeostazi organizma. Homeopatija tako zahteva individualen pristop k zdravljenju. Bolniki z enako diagnozo, a različno izraženimi simptomi, dobijo povsem različna homeopatska zdravila. Pacient je na tak način obravnavan celostno, z vsemi izraženimi simptomi, na nivojih telesa, uma in duha. Ta celostni sistem zdravljenja je pred 200 leti utemeljil dr. Samuel Hahnemann. Opisal je načelo homeopatskega zdravljenja, ki temelji na podobnosti izraženih simptomov in slike homeopatskega zdravila - »Similia similibus curentur«.

 

Kaj so homeopatska zdravila?

Homeopatska zdravila vsebujejo aktivno učinkovino, ki je rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora, prisotno v zelo nizkih koncentracijah. Homeopatska zdravila se med sabo tako razlikujejo po različnih učinkovinah in različnih razredčitvah - potencah. Homeopatska zdravila so največkrat v obliki drobnih saharoznih kroglic. Ne izražajo negativnih stranskih učinkov in so primerna za vse starostne skupine od dojenčka do starostnika.

 

Uporaba homeopatskih zdravil

Za predpisano homeopatsko zdravilo je odgovoren zdravnik homeopat. Zdravila se izdajajo izključno v lekarnah, kjer je zaposlen magister farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije. Le-ta je tudi svetovalec pacientom, ki se odločijo za samozdravljenje s homeopatskimi zdravili. Odgovornost samozdravljenja pa sprejme vsak pacient sam. Samozdravljenje načeloma traja 35 dni, oziroma dokler se stanje ne izboljša za 80 %. Lahko se podaljša do 12 dni, v nekaterih primerih tudi dlje. Priporoča se, da je o homeopatskem zdravljenju seznanjen tudi osebni zdravnik, saj ima le-ta vpogled v klinično sliko pacienta. Je pa vsekakor nujen obisk pri zdravniku, če po petih dneh samozdravljenja s homeopatskimi zdravili ni izboljšanja. 

Enkratni odmerek homeopatskega zdravila je 5 kroglic. Pacient si jih odmeri v plastičen pokrovček in nato strese pod jezik. Slino zadrži v ustih vsaj 20 sekund. Tako bo absorpcija zdravila najhitrejša. Zdravilo se vzame 15 minut pred ali 30 minut po obroku. V času terapije se izogibamo kofeinu, mentolu in kamilici. Odmerek za otroke je enak kot za odrasle. Za dojenčke pa se pripravi raztopina iz petih kroglic v 1 dl vode. Enkratni odmerek je ena plastična žlička – 5 ml raztopine.

Homeopatska zdravila shranjujemo na sobni temperaturi v stekleničkah, zaščitene pred zunanjimi vplivi. Ne izpostavljamo jih virom sevanja (npr. računalnik, televizija).

 

S homeopatijo lahko pripomoremo k zdravju pacienta in tako dvignemo njegovo raven kakovosti življenja. Homeopatija krepi vitalne in obrambne sile organizma ter tako poveča njegovo življenjsko moč. Učinkovito podpira in dopolnjuje zdravljenje s klasično medicino. 

Homeopatija je drugačna in posebna metoda zdravljenja, tako kot smo drugačni in posebni tudi mi sami. Lepo je širiti obzorje ter v konvencionalni medicini in farmaciji dati prostor tudi drugačnim potem.

 

Alja Pader Govejšek, mag. farm., foto: arhiv Lekarne

Oglejte si tudi