Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Atopijski dermatitis in nega kože po poletju

Poletje se počasi poslavlja, na naši koži pa bodo sledovi sončnih žarkov vidni še nekaj časa. Zagorela polt je sicer lepa, vendar visoke temperature, sončni žarki in slana voda izsušijo in poškodujejo kožo. Pred prihajajočimi hladnejšimi, jesenskimi dnevi je zato potrebno kožo nahraniti in globinsko navlažiti, da ji vrnemo voljnost in zaščitno funkcijo. Za stalno nego kože morajo še posebej poskrbeti bolniki z atopijskim dermatitisom.
Atopijski dermatitis je kronična kožnovnetna bolezen, za katero je značilno hudo srbenje. Tako močno vpliva na življenje posameznika. Bolezen se največkrat pokaže na hrbtnem predelu zapestij, gležnjev, rok in nog ter na notranjih straneh komolcev in kolen. Na izbruh ali poslabšanje bolezni vplivajo številni okoljski dejavniki, kot so stik z alergenom, uporaba dražečih mil, pralnih praškov in mehčalcev, nizka vlažnost zraka in tako dalje. Pomembno vlogo ima tudi psihični stres. Najpogosteje se pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih, zbolevajo pa tudi starejši.

Pri dojenčkih se bolezen lahko pojavi že pri 3 mesecih starosti. Raziskave kažejo, da se težava pojavlja pri 10 do 15 odstotkih vseh otrok. Pri nastanku ima pomembno vlogo pomanjkljiva sestava kožne pregrade, s čimer je olajšan prehod alergenom in mikrobom. Dojenčkom se običajno najprej pojavijo žarišča na ličkih v obliki pordele, vnete kože. Izpuščaj se razširi na lasišče, iztezne predele zgornjih okončin in na trup. Prizadeta koža pod plenicami, v kožnih gubah in v popku ni znak atopijskega dermatitisa.  

Z ustrezno nego kože lahko v precejšnji meri zmanjšamo pogostost izbruhov bolezni. Osnova preventivnega zdravljenja je vsakodnevna nega in izogibanje sprožilcem. Kožo moramo vzdrževati voljno in primerno navlaženo ter namaščeno. Svetujejo se kopeli v ne prevroči vodi. Temperatura vode naj bo od 32° do 33° C. Pri umivanju uporabljamo mila, ki imajo pH blizu vrednosti kislinskega plašča kože (pH 5,5) ali sindete, ki ne dražijo kože. Izogibajmo pa se penečim kopelim in gelom za tuširanje z dodatki barvil, dišav in konzervansov. Po umivanju kožo nežno posušimo s popivnanjem, brez drgnjenja, nato jo nahranimo z negovalnim mazilom, da se voda obdrži v povrhnjici. V lekarnah imamo na voljo mnogo dermatoloških linij, ki so namenjene negi atopične kože in učinkovito preprečujejo izbruhe bolezni. S pravilno nego lahko do 50 % zmanjšamo uporabo lokalnih kortikosteroidov.

Kadar se pojavi izbruh bolezni, je potrebno vnetna žarišča ustrezno zdraviti. Zdravljenje naj bo pod nadzorom dermatologa. Običajno se zdravi lokalno z uporabo kortikosteroidov. Pri zdravljenju je pomembno, da upoštevamo »enoto konice prsta«, ki predstavlja zadnji členek kazalca odrasle osebe (0,5 g). Pri kratkotrajnem zdravljenju je strah pred neželenimi učinki odveč. Pri uporabi, daljši od 3 tednov, pa se je potrebno posvetovati z zdravnikom. Nekateri neželeni učinki, ki se lahko pojavijo, so atrofija kože s tanjšanjem povrhnjice, strije, dermatitis in ekcem. Včasih se bolniki na zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi ne odzovejo ustrezno ali jih ne prenašajo dobro. Takrat se lahko zdravnik odloči za mazila z imunomodulatornim delovanjem (pimekrolimus ali takrolimus), ki lokalno zmanjšajo kožno vnetje. Pri zdravljenju se je potrebno zaščiti pred soncem oziroma omejiti izpostavljenost soncu. Pri težjih potekih bolezni je potrebno poseči po sistemskih kortikosteroidih ali zaviralcih imunske odzivnosti. Novost v zdravljenju so biološka zdravila, ki jih predpišejo specialisti in se aplicirajo v obliki injekcij.

Po poletju je nega kože ključna, da kožo nahranimo in jo pripravimo na hladnejše dni. S tem lahko bolniki z atopijskim dermatitisom tudi uspešno preprečijo poslabšanje bolezni. V lekarni vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri in uporabi izdelkov za nego kože.

Pripravila: Veronika Doler, mag. farm.

Oglejte si tudi