Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

Posvetitev diakonov

V nedeljo, 16. oktobra 2022, smo v slovenski Cerkvi postali bogatejši za tri stalne diakone in diakona na poti v duhovništvo. Pol ure pred slovesno sveto mašo so kandidati in njihovi ožji sorodniki vodili molitev, ob 15. uri pa se je začela slovesna sveta maša. Slovesen prihod kandidatov Karlija Brezovška iz Vojnika, Romana Kavšaka iz Šoštanja, Jožeta Prislana iz Mozirja in Draga Ferenceka iz Ljubljane so pospremili številni duhovniki, ministranti in oba celjska škofa, upokojeni dr. Stanislav Lipovšek, soposvečevalec, in dr. Maksimiljan Matjaž, ki je vodil slovesnost in bil glavni posvečevalec.

Ob prihodu je vse pozdravil član župnijskega sveta Amadej Bastl, ki je poudaril, da je škof Maksimiljan Matjaž prvič uradno v Vojniku in že ima tako pomembno nalogo, Stanislav Lipovšek pa je pot svojega duhovništva začel prav v Vojniku.

Pri sveti maši je sodelovala množica župljanov iz vseh sodelujočih župnij, možnost sodelovanja je bila tudi zunaj cerkve, saj je bilo poskrbljeno za prenos preko zaslonov.

Sveti maši je dodal veličino združeni pevski zbor pevcev Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jerneja Vojnik in Mešanega pevskega zbora Forte, v katerih poje Karli Brezovšek, vodi pa ju prof. Tomaž Marčič, ki je tudi dirigiral, za orgelsko spremljavo je poskrbel Lovro Frelih. Slovesnost so s petjem popestrili člani razširjene družine Karlija Brezovška, poleg tega je Filip igral klarinet, Erik trobento, pri petju litanij je sodeloval bogoslovec Ambrož.

Dar ob darovanju sta prinesla in izročila Karlijev brat Slavko in žena Štefka. Prinesla sta mikroskop z željo, da bi diakoni znali videti najmanjše, in daljnogled, da bi znali poiskati najbolj oddaljene.

Posvetitev v diakone je bila za marsikoga poseben dogodek, saj se v zadnjem času dogajajo redko. Ob koncu obreda se je v imenu vseh diakonov zahvalil Karli Brezovšek, vse sta pozdravila domači župnik Anton Perger in župan Občine Vojnik Branko Petre, posebej pa je za vse dobro želel zahvaliti Karliju sošolec v imenu sošolcev iz Šmartnega v Rožni dolini. Stalni diakoni so se s šopkom rož zahvalili za razumevanje in podporo svojim ženam, diakon v pripravi na duhovništvo pa svoji mami.

Po slovesnem izhodu iz cerkve je prisotne pozdravila Godba na pihala Nova Cerkev, katere član je tudi Karli. Sledil je agape in druženje vernikov v lepem, sončnem popoldnevu, ki je trajalo do večernih ur. Prisotni so lahko občudovali čudovito dekoracijo pred in okoli cerkve, ki jo je postavil Mirko Kraševec.

Vsekakor lahko rečemo, da smo srečni, da živimo v času, ko se v Vojniku dogajajo tako lepe stvari. 

 

Tekst in foto: Milena Jurgec

Oglejte si tudi