Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Biserna maša dr. Vinka Kraljiča

V četrtek, 4. junija 2020, je v župnijski cerkvi svetega Jerneja v Vojniku potekala slovesnost biserne svete maše dr. Vinka Kraljiča, župnika iz Črešnjic in župnijskega upravitelja Župnije Svetina. Ker spada prva v dekanijo Nova Cerkev, druga pa v dekanijo Celje, so se slovesnosti udeležili duhovniki obeh dekanij.

Ob deseti uri so ob petju Moškega pevskega zbora KUD France Prešeren Vojnik hvaležno pristopili k oltarju. Biti 60 let duhovnik je prav gotovo poseben božji blagoslov, posebna milost, še posebej, če je v človekovem srcu prepričanje, da ''biti duhovnik je nekaj največjega, kar človek na zemlji lahko doseže.''  S kora cerkve je zadonelo ''Ti si duhovnik vekomaj!''


Življenje jubilanta je na kratko podal dekan Alojz Vicman. Dr. Vinko Kraljič izhaja iz zelo verne družine, doma v Vizorah pri Novi Cerkvi. Vojni in povojni čas mu je prinesel mnogo trpljenja ravno zaradi tega, ker je želel postati duhovnik, a Bog ga je varoval na njegovi poti in 10. julija 1960 je imel novo sveto mašo v Novi Cerkvi. Pot ga je vodila v Slovenj Gradec in Šmiklavž, Maribor, Celje, nato je odšel na študij v Rim, po opravljenem doktoratu pa je od leta 1975 do 2012 svoje delo opravljal v nemškem mestu Ilbenstadt. Tam je posredoval Božjo besedo množici vernikov, od najmlajših do najstarejših. Veliko pozornost je posvečal cerkveni glasbi, tudi ustvarjal in sodeloval s cerkvenim zborom iz domače Nove Cerkve. Z domačimi kraji je vseskozi odlično sodeloval. 

 

Ko se je vrnil v Slovenijo, je prevzel mesto župnika v župniji Slomškove mame v Črešnjicah, 1. avgusta 2014 pa še župnijskega upravitelja na Svetini. V obeh krajih je zelo popestril versko življenje, poskrbel za cerkvene objekte, za zunanjost in notranjost.  Zelo dobro sodeluje z verniki in duhovniki v dekanijah. Obe župniji sta posvečeni Mariji: v Črešnjicah Mariji Rožnovenski in na Svetini Mariji Snežni. Povsod ga spremlja Marija in ob njeni pomoči zvesto opravlja svoje delo.

 

V zadnjem tednu je doživel žalostno zgodbo, saj je umrla njegova dobra ter dolgoletna gospodinja in sodelavka na duhovnem področju. To in letošnji virus, ki je omejil gibanje, je preprečilo še bolj slovesno praznovanje biserne maše. Kljub temu je bilo slovesno in zelo čustveno. Čestitkam ob prazniku sta se pridružila tudi dekan celjske škofije Miha Herman in škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Vsi so poudarili, kako je dr. Vinko Kraljič do sedaj svoje delo božjega pastirja odlično opravljal, kar   počne še vedno. Ob zaključku je biseromašnik vsem prisotnim podelil blagoslov in skupaj s pevci zapel Marijino pesem. 

 

Tekst: Milena Jurgec

Foto: Miha Herman

Oglejte si tudi