JUTRI
23°C
12°C
SRE.
23°C
13°C
Oceni objavo

V življenju je potrebno vse poskusiti

Po 15 letih trdnega dela v celjskem mestnem jedru se je Miha Založnik odločil, da se vrne v domač kraj in stopi na samostojno pot. Sprva ga je obdajal strah pred domačini, saj se je bal, da bodo poznanstva od njega zahtevala preveč in da ga bodo ljudje gledali zviška. Vendar pa se je kmalu po odprtju salona izkazalo, da je bil strah odveč. Ljudje so ga dobro sprejeli in mu dali priložnost, da pokaže svoje znanje. Miha je priložnost zagrabil z obema rokama in zdaj se lahko pohvali, da je to ena izmed boljših odločitev v njegovem življenju. Za to dobro odločitvijo stoji tudi podpora družine in prijateljev, ki so že od samega začetka verjeli vanj. Za spodbudo in pomoč jim je neizmerno hvaležen.

Nesigurni začetki

Po končani osnovni šoli se je Miha prvič srečal z delom frizerja. Med poletnimi počitnicami se je pridružil ekipi frizerjev v enem izmed celjskih frizerskih salonov in se naučil prvih veščin. Čeprav sprva še ni bil prepričan, da želi postati frizer, se je odločil, da šolo za frizerja vseeno dokonča. Vedno je vedel, kaj ga ne veseli in kaj ne bo postal, zato je bila izbira poklica zanj težka. Da bo postal frizer, se je pokazalo po končani srednji šoli, ko je dobil klic mentorja iz srednje šole, ki ga je povabil v njegov frizerski salon. Takrat je Miha spoznal, da mu gre to delo dobro od rok in da v njem zelo uživa. Še več, bil je srečen, da je frizer.

Samostojna pot

Dolga leta dela v salonih so Miho pripeljala do želje po lastnem salonu. Vedel je, da je dober frizer in da se v tem poslu želi še razvijati, zato je bilo smiselno narediti korak naprej. Pred letom in pol, v času epidemije koronavirusa, se mu je ponudila priložnost, da odpre svoj salon. Ko je izbiral ime salona, si je želel, da bi bilo pristno in zanimivo ter da ima pomen. Tako je ime Majk angleška različica imena Miha, Pajk pa je priimek njegovega pokojnega očeta. Frizerstvo Majk Pajk je svoja vrata odprlo na že znani lokaciji v Vojniku in poleg striženja, barvanja ter spenjanja pričesk ponuja še striženje in urejanje brade, urejanje in oblikovanje obrvi ter vpenjanje raznobarvnih umetnih las v kitke. Salon obiščejo ljudje različnih generacij, od najmlajših do starejših, takih, ki so še navajeni na modo prejšnjega stoletja in taki, ki spremljajo zadnje modne trende. Pri friziranju Miha ne vsiljuje svojega mnenja, ampak upošteva strankine želje, čeprav so včasih malo drugačne, pa vendar se to izkaže za odlično potezo, saj se stranke rade vračajo v njegov salon. Kar pa Miho najbolj veseli, je to, da se dober glas širi od ust do ust. Sam pravi, da si boljše reklame ne bi mogel želeti.

Čas za pomoč v salonu

Kaj hitro je Miha spoznal, da bo v salonu potreboval pomoč. Ob sebi je želel frizerja, ki že ima frizersko znanje in izkušnje, nekoga, ki bo dopolnil ponudbo v salonu in skupaj z njim gradil uspešno zgodbo. Mihova vizija je sestaviti ekipo uspešnih frizerjev, ki bodo kos vsem modnim smernicam in zahtevam strank, poleg tega pa bo ta ekipa izobraževala podmladek, ki bo nadaljeval njihovo zgodbo. Med prijavljenimi kandidati je Miha izbral Izo Jakop, s katero sta v preteklosti že sodelovala. Še en dokaz, da se nasprotja res privlačijo, saj je Iza precej mlajša, ima drugačen stil in pogled, a kljub temu ju druži ista želja – zadovoljne stranke. Miha in Iza se tudi odlično dopolnjujeta, saj on zelo rad ustvarja pramene in kratke ženske pričeske, medtem ko ona zelo rada in zelo dobro plete raznorazne kitke.

1/5

Delo Ize Jakop

Barvanje las

Balayage

Moška frizura

Urejena brada

Kadar ni v frizerskem salonu

Prostega časa ima Miha bolj malo, pa vendar, ko ga ima, ga najraje preživlja s punco. Oba obožujeta dobro hrano, motorje in naravo, zato so pri njima nedelje rezervirane za dolge vožnje z motorjem in sprostitev v neokrnjeni naravi. Če pa vmes odkrijeta še kakšno dobro restavracijo, so nedelje še toliko lepše. Mihov prosti čas poleg motorjev zapolnjuje tudi druženje s prijatelji, ki ga v trenutnih časih toliko bolj cenimo, in rekreativno igranje nogometa, kjer si sprosti telo in duha.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: osebni arhiv

 

 

 

Oglejte si tudi