Vojnik

DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Gal Es

Za večino se smučarska sezona začne pozimi, največkrat decembra oziroma ko tudi v dolini zapade sneg. Za smučarje tekmovalce pa je začetek sezone že novembra, ko se podajo na bele strmine ledenikov v sosednji Avstrijo, kjer opravijo prve treninge. Kasneje, ko sneg zapade tudi na slovenskih smučiščih, tekmovalci smučajo in tekmujejo na domačih tleh. Med mladimi perspektivnimi smučarji je tudi Vojničan, Gal Es, ki že od malih nog trenira v Alpski šoli.
Gala sta nad smučanjem navdušila ati in mami, ko sta ga pri treh letih prvič postavila na smuči. Smučanje ga je tako prevzelo, da se je že pri petih odločil, da bo smučanje treniral. Vpisal se je v Alpsko šolo, katere član je še danes. Gal ponosno pove, da se je pretekla sezona zanj v selekciji U10 končala uspešno, saj je v konkurenci 32 smučarjev osvojil Koroški pokal, ki ga je upravičil z dvema prvima mestoma, enim drugim in dvema tretjima, uspešen pa je bil tudi na regijskih tekmah. Za uspeh je potrebno trdo delo in tega se zaveda tudi komaj 10-letni Gal, ki trenira vsaj štirikrat tedensko. Lani je tako opravil vseh 70 treningov ter se udeležil vsaj desetih tekem.

Med tednom se v dopoldanskem času najprej posveti šoli, ob 12. uri pa je že na poti na Roglo, kjer opravi trening. Šolo in smučanje zaenkrat dobro usklajuje, ob podpori sošolcev in učiteljev pa so domače naloge hitreje napisane. Vikendi so pri njem rezervirani za tekme, na katerih ga redno spremlja družina. Kadar ga daje trema, najprej pomisli na sestrico in ostale člane družine ter se pogumno spusti med vratci. Sama vožnja traja od 30 sekund do ene minute, občutki na koncu proge pa so sproščujoči. Gal obožuje strmino in adrenalin, kadar ne smuča, pa zelo rad igra nogomet in uživa v morskih športih. Prostega časa nima veliko, saj ima treninge skozi vse leto z izjemo dvotedenskega oddiha med poletnimi počitnicami. Ker ima Gal zastavljene visoke cilje, trenira vneto in zagnano. V letošnji sezoni si želi še več zmag, v državnem prvenstvu v selekciji U12 ima cilj priti med najboljših 10 v državi, v prihodnosti pa si želi postati svetovni prvak. Glede na pridobljene tekmovalne izkušnje, znanje in močno željo ne dvomimo, da mu bo uspelo. Galu želimo veliko dobro postavljenih prog, na katerih bo zmagoval in bo ponosno napolnil polico v sobi, ki se že zdaj šibi pod težo pokalov in medalj.

1/3

Gal obožuje smučanje in vodne športe

Na smučah že od tretjega leta

Želi si postati svetovni prvak

Tekst: Nina Mlinar

Foto: lastni arhiv

Oglejte si tudi