DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C

Rad pomaga ljudem v stiski

Tomaž Pekovšek je letošnji dobitnik županovega priznanja. Njegovo dejavno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik, mentorstvo mladim gasilcem in aktivno delo v štabu Civilne zaščite Vojnik je bilo opaženo in nagrajeno. Priznanja se je razveselil, saj to pomeni, da je delo, ki ga z drugimi člani društva opravlja prostovoljno, dobro opravljeno in med ljudmi lepo sprejeto. Tovrstne nagrade in priznanja pa mu dajo dodatne moči za nadaljnje aktivnosti v društvu in Občini.

V PGD Vojnik je začel zahajati skupaj z otrokoma, ki sta se že v osnovni šoli pridružila gasilskemu podmladku. Sprva je bil bolj opazovalec, kar pa se je hitro spremenilo v spremljevalca na razne aktivnosti. Za včlanitev v društvo so ga pred 12 leti navdušili drugi člani društva, za kar jim je zelo hvaležen, saj v tej vlogi neizmerno uživa. Kot pravi sam, mu je najbolj všeč tisti občutek, ko veš, da si nekomu pomagal v stiski.

V društvu ima vlogo predsednika mladinske komisije, ki skrbi za delo z gasilskim podmladkom. Ta funkcija je trenutno zaradi stanja glede koronavirusa malo manj aktivna. Je pa tudi član upravnega odbora, poveljstva društva in operativni gasilec, ki je vedno pripravljen na morebitne intervencije. Intervencij sicer ne šteje, omeni pa, da se jih je v vseh teh letih zvrstilo že kar nekaj, ko je bilo potrebno gašenje ali razna tehnična pomoč. Je pa z gasilci redno prisoten tudi pri požarnem varovanju večjih prireditev, po potrebi urejajo oz. usmerjajo promet in se aktivno vključujejo v življenje v občini.

Biti uspešen na intervencijah pomeni, da se ves čas tudi izobražuješ. Tomaž je do sedaj opravil tečaj za nosilca izolirnega dihalnega aparata in tečaj za gašenje notranjih požarov – modul A, v prihodnosti pa namerava opraviti še tečaj za višjega gasilca in se udeležiti raznih usposabljanj. Njegovega predanega dela in prostega časa, ki ga nameni gasilstvu, pa niso opazili samo na Občini, ampak je Tomaž tudi prejemnik mnogih priznanj in značk domačega gasilskega društva in gasilske zveze.

Poleg funkcij, ki jih ima v PGD-ju, Tomaž opravlja tudi vlogo namestnika poveljnika Civilne zaščite Občine Vojnik. Tako v času morebitne poveljnikove odsotnosti prevzame njegova opravila in zadolžitve, ves čas pa mu po potrebi pomaga pri izvajanju nalog. Tomaž Pekovšek nam je še zaupal, da je zadnji dve leti ta vloga precej aktivna in delovna, saj skrbi za nakup, skladiščenje in izdajo zaščitnih sredstev in opreme za potrebe raznih služb ter obdelavo različnih podatkov za potrebe skupnega poročila regijskemu štabu.

In če mu ob vseh omenjenih aktivnostih ostane še kaj prostega časa, ga izkoristi za družino, delo okrog hiše, najraje pa si baterije napolni na kolesu.

Tekst: Nina Mlinar

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi