Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Prva penina potomke stare trte z Lenta pridelana v Vojniku

Miran Kovač, večkratni zaporedni vinar leta, je človek, ki zna poskrbeti za presenečenja. S svojim izrednim čutom skrbi za urejen in negovan vinograd, v katerem dozoreva več sort grozdja, ki jih predela v okusna in kakovostna vina.

Ob delu snuje nove ideje, njegov raziskovalni duh ga žene tudi v vedno nove posodobitve. Tako je v letu 2013 začel s pripravo prve vojniške penine – Penine z Dednega Vrha, ki jo je predstavil leta 2015, na tradicionalnem VII. prednovoletnem srečanju članov društva, in presenetil tako člane kot tudi vinskega strokovnjaka mag. Antona Vodovnika. Spomladi leta 2016 se je rodila ideja o penini iz potomke stare trte z Lenta, saj se mu je njeno vino z višjo kislino, nizko stopnjo alkohola, saj grozdje kljub lepi jeseni ne doseže visoke sladkorne stopnje, zdelo primerno za pripravo penine.

 
Od ideje do penine potomke stare trte

Miran Kovač: »Lepo donegovano vino potomke sem v strogi tajnosti pripravil s sekundarno oz. drugotno fermentacijo, napolnil stekleničke po 0,375 l in začelo se je … Penina iz potomke stare trte je izdelana po klasični (šampanjski) metodi, pri kateri poteka sekundarna fermentacija v steklenicah. Po tej metodi je pripravljena tudi Zlata radgonska penina, medtem ko pri tankovski ali (charmat) metodi poteka sekundarna fermentacija v tanku. Tako je izdelana Srebrna radgonska penina. Priprava penine iz potomke stare trte je potekala po klasični šampanjski metodi. Po končani fermentaciji so steklenice več kot leto in pol odležale na drožeh (kvasovke najprej porabijo snovi iz vina, nato se po dolgem ležanju na drožeh vrnejo v penino).«

Po letu in pol mirovanja je skoraj pozabljene steklenice vinar Miran Kovač skoraj dva meseca vsakodnevno stresal in obračal in pri tem opravilu vztrajal, dokler se vse drože niso preselile v vrat steklenice. 

»Pa dela po tem še zlepa ni bilo konec. Sledilo je tehnično zahtevno opravilo, odstranjevanja drož. Pri tem postopku se steklenica odpre, pritisk (ki se ustvari pri fermentaciji, doseže 5–6 barov), izvrže drože iz vrata steklenice, zamenja se zamašek, s katerim se zapre steklenica med fermentacijo z zamaškom s košarico, dodata se še kapica in etiketa. Teoretično in po korakih izvedljivo, vendar kako to izvesti doma, je zahtevalo še kar nekaj neprespanih noči.«

A Miranu je uspelo, saj si je zadal nalogo: Penina potomke mora ugledati luč sveta! Vse to je uresničil ob 15. obletnici VVD Vojnik, ko jo prinesel penino na ocenjevanje letnika 2017.


Penina potomke je presenečenje

Na ocenjevanju je penina presenetila člane komisije priznanih enologov z mag. Antonom Vodovnikom, župana Branka Petreta, člane društva in predsednika Mirka Krašovca in tudi samega avtorja celotnega presenečenja Mirana Kovača, ko je bil njena kakovost ocenjena z visoko oceno 18,30 in ji je bilo podeljeno zlato priznanje.

 

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi