Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Namig za kratek izlet: Kunigunda in Stenica vas vabita

Na obrobju naše občine stojita dva vrhova, ki sta si med seboj zelo različna . Eden se lahko pohvali s 1000 metri nadmorske višine, drugi jih ima pol manj. Na enem stojita cerkev in planinski dom, medtem ko sta na drugem postavljena zgolj miza in klop. A kljub njunim razlikam imata dosti skupnega. Med planinci in pohodniki sta zelo znana in priljubljena, primerna sta za vse generacije, oba ponujata več izhodišč in čudovito, razgibano pot. Nobeden od njiju na vrhu ne nudi razgleda, si pa našo in sosednje občine lahko ogledate na nižjih točkah. Obiščite oba in se prepričajte, da sta čudovita vsak po svoje in da sta pomemben mejnik naše občine. In če vam kdaj zmanjka idej za nedeljski pohod, se odpravite na ta dva vrhova z drugih izhodišč.
ŠENTJUNGERT (Kunigunda)

Priljubljeni 565 m visok hrib stoji na vzhodnem delu Ložniškega gričevja in ne ponuja razgleda, ste pa tega deležni na prevalu nekaj minut hoje pod cerkvijo Sv. Kunigunde. Od tu se nam odpre razgled na vzhodni del Savinjske ravnine in hribovja, ki jo obkrožajo.

Poti na Šentjungert ali Kunigundo je več, sami pa lahko izbirate izhodišče in težavnost vašega pohoda. Na vrh se lahko odpravite iz Galicije, Šmartnega v Rožni dolini, Dobrne, Vojnika in tudi iz Lemberga. Za najkrajšo pot boste potrebovali približno 30 min, za tiste daljše pa od 1.30 ure do 4 ure. Pot je lahka in dobro označena, primerna za vse, ki svoj prosti čas radi preživljate v naravi. Na pot se lahko podate tudi z otroki, saj bodo v razgibanem terenu in opazovanju domačih živali ob poti zelo uživali.

Če boste izbrali izhodišče v Lembergu, je najbolje, da parkirate pri gasilskem domu, potem pa se usmerite čez most in levo v naselje. Poti skozi naselje sledi prečkanje travnika, ki vas pripelje do ceste v zaselek Lanšperg (Rupe). Za tem pridete do markirane poti iz Vojnika, ki se ji priključi tudi pot iz Dobrne. Sledite markacijam, ki vas z glavne ceste usmerijo v gozd. Pot je razgibana, saj jo sestavljajo vzponi in spusti, gozdni kolovozi in travniki, jase s kmetijami in lokalne ceste. Ko prispete do kmetije Štokovnik, se cesta nekoliko spusti, vse do križišča, kjer stoji križ. Razpotje križa cesta, ki povezuje Galicijo in Šmartno, mi pa se usmerimo naravnost v smeri Kunigunde. Pot vas strmo povede desno v gozd, a nekoliko višje spet preide na asfaltno cesto. Čaka vas še eno prečkanje gozda, kjer se tik pod vrhom priključi pot iz Šmartnega. Sledi še zadnji strm vzpon, kjer na jasi že zagledate cerkev. Poleg cerkve je na vrhu tudi Planinski dom na Gori, ki je trenutno odprt samo ob nedeljah. Svoj 5 kilometrov dolg vzpon lahko zabeležite v vpisno knjigo ali pa si na plotu želja zaželite kakšno željo.

STENICA (1091m)

Stenica je tisočak, ki se nahaja med Frankolovim, Vitanjem in Stranicami. Z vrha zaradi gozda ni razgleda, pa vendar je med planinci zelo priljubljen. Za izhodišče si lahko izberete Vitanje, Beli Potok pri Frankolovem ali Lindek. Vse poti so dobro označene in primerne za vsakogar z vsaj malo kondicije, saj je pot vseskozi v vzponu.

Iz Vojnika se usmerite proti Frankolovemu in cesti sledite vse do konca naselja do ostrih ovinkov, kjer opazite tablo Lindek. Zavijte levo in se skozi naselje peljite do vrha, kjer pred seboj zagledate planinske table in parkirišče, kjer lahko pustite avtomobil. Če pogledate levo od parkirišča, vidite ruševine grada Lindek, ki se dvigajo iz gozda, vi pa se usmerite desno po asfaltni cesti. Cesto kmalu zamenja gozdna pot, ki se iz položne hitro spremeni v strmo. Gozdna pot je vseskozi razgibana in prepletena s koreninami ter šavjem. Na vmesnih točkah se vam odpirajo čudoviti razgledi na Konjiško goro, Vitanje in Roglo ter še malo višje na grad Lindek, Frankolovo in Vojnik. Ko premagate strm, skoraj enourni vzpon, pridete na vrh vzhodnega dela grebena, po katerem je pot veliko lažja. Do glavnega vrha se tako pot izmenično dviguje in spušča, za sam cilj pa potrebujete še dobrih 25 minut hoje. Vrh Stenice, ki ga krasijo zastava, Andražev stolp, miza in klop, vpisna knjižica, tabla s prisrčnim zapisom in iz vej narejena hiša na drevesu, poplača ves trud, ki ste ga vložili v 1091 metrov visok vzpon.

Tekst in foto: Nina Mlinar

 

 

Oglejte si tudi