Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Aktualno stanje in priporočila glede koronavirusa

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) situacijo s širjenjem koronavirusa in njegovim vplivom na turistične tokove skrbno spremljamo. Intenzivno spremljamo tudi položaj v sosednji Italiji in smo v stalnem kontaktu s predstavništvom STO v Italiji in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Ministrstvom za zunanje zadeve (MZZ) ter spremljamo objave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje (MZ) in drugih pristojnih institucij.

Aktualno stanje in priporočila glede koronavirusa 


Na Slovenski turistični organizaciji (STO) situacijo s širjenjem koronavirusa in njegovim vplivom na turistične tokove skrbno spremljamo. Intenzivno spremljamo tudi položaj v sosednji Italiji in smo v stalnem kontaktu s predstavništvom STO v Italiji in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), Ministrstvom za zunanje zadeve (MZZ) ter spremljamo objave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Ministrstva za zdravje (MZ) in drugih pristojnih institucij.

Za lažji pregled vam v nadaljevanju posredujemo zbir informacij in priporočila pristojnih institucij.
 

Pojav virusa v Italiji

Na podlagi potrjenih primerov okužbe s koronavirusom (COVID-19) – trenutno v regijah Lombardija, Benečija, Emilija Romanja, Piemont, Lacij (Rim), Toskana in Sicilija – so italijanske oblasti v sodelovanju z vsemi vključenimi institucijami takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

Na severu Italije so sprejeli številne ukrepe za omejitev širjenja virusa. Omejitve vstopa in izstopa so bile uvedene za 11 občin iz Lombardije in Benečije: Lombardija (Bergamo, Codogno, Castiglione D'adda, Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Pizzighettone, Sesto Cremonese, Santa Cristina e Bissone, Mediglia, Sesto San Giovanni, Monza, Alzano Lombardo, Seriate), Benečije (Vo' Euganeo, Dolo, Mira, Benetke), Emilija Romanja (Piacenza), Trentinsko (Trentino Alto Adige za turiste, ki so prišli iz Lombardije), Piemont in Rim. V Furlaniji Julijski krajini so trenutno razglašene izredne razmere.

V omenjenih regijah so izvedli še sledeče ukrepe: zaprtje šol v šestih regijah, zaprtje cerkva v Benečiji in Lombardiji, odpoved športnih in kulturnih prireditev v Benečiji in Lombardiji (beneški pustni karneval), omejeno odprtje lokalov in trgovin, vstop in izstop iz mesta na žariščih izbruha nista dovoljena, uveden je poseben prometni režim.

Pristojne institucije so v stiku z italijanskimi oblastmi, ki bodo Slovenijo takoj obvestile, če so bili slovenski državljani v stiku z obolelimi na prizadetih območjih v Italiji.

Danes v Rimu poteka srečanje italijanskega Ministra za zdravstvo Roberta Speranza z ministri za zdravstvo iz bližnjih držav s ciljem preučitve ukrepov v zvezi s koronavirusom. Srečanja v Rimu se bosta udeležila tudi evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides in slovenski minister Aleš Šabeder. V Italijo bo prišla tudi mednarodna misija strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da oceni tamkajšnje razmere.
 

Situacija v Sloveniji

V Sloveniji trenutno še ni potrjenega primera koronavirusa.

Kot sporočajo s pristojnih institucij (Ministrstvo za zdravje, vlada in druge pristojne institucije: NIJZ, infektologi, MZZ) ima Slovenija pripravljene načrte, kako ukrepati, če se bo virus pojavil. Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij in priporočila za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter vzpostavljena laboratorijska diagnostika za potrditev virusa v najkrajšem možnem času.

Včeraj (24. februarja) se je minister Zdravko Počivalšek sestal s ključnimi deležniki na področju gospodarstva in turizma, med drugim tudi STO, z namenom izmenjave informacij o posledicah epidemije koronavirusa. Preučili so trenutno stanje in vplive koronavirusa tako na slovensko gospodarstvo kot tudi turizem ter zasnovali priporočila, ki bodo predstavljena na Vladi Republike Slovenije. Več informacij je na voljo na povezavi.

Prav tako včeraj se je sestal Sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki se je v razširjeni sestavi seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede koronavirusa, ki jih vodi Ministrstvo za zdravje kot odgovorni državni organ na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kot po sestanku navedeno, Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika; situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom; Slovenija pa je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe. Več informacij je na voljo na povezavi.
 

Priporočeni ukrepi za preprečevanje okužbe z virusom

Slovenija je vse bolj prepoznavna in zaželena destinacija, globalno prepoznana po pristni prijaznosti do vseh obiskovalcev. Tudi v časih, ko se soočamo z izzivi pojava koronavirusa, ostajamo v slovenskem turizmu odprta in gostoljubna destinacija, ki posebno pozornost posveča varnosti, zdravju in dobremu počutju obiskovalcev.

Prepričani smo, da je dobro počutje in zdravje vaših gostov, pa tudi zaposlenih, na prvem mestu tudi v vaši organizaciji, zato v nadaljevanju navajamo ukrepe in navodila pristojnih institucij za preprečevanje okužbe s koronavirusom in pravilno ukrepanje.

Pri preprečevanju okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe (vir: Ministrstvo za zdravje in NIJZ):

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja (več informacij na voljo na povezavi).
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Priporočamo tudi upoštevanje priporočil NIJZ, še posebej glede higiene rok, ki so na voljo na naslednji povezaviPredlagamo, da s priporočilom higiene rok seznanite tako vaše goste kot zaposlene.

Sledite tudi priporočilom za potnike, ki jih je na naslednji povezavi objavil NIJZ.

Priporočamo, da v vaših objektih za preprečevanje okužbe s koronavirusom upoštevate vsakodnevne preventivne ukrepe omenjenih institucij in z njimi seznanjate tudi vaše goste.
Prav tako priporočamo, da vaše goste seznanjate o poteku situacije, npr. na vaših spletnih straneh, v komunikaciji z gosti, z nasveti za upoštevanje glede higiene rok itd.
Za učinkovito preprečevanje okužbe z virusom predlagamo dodatne ukrepe čiščenja in razkuževanja ter zagotovitev dodatnih razkuževalnikov oz. razkuževalnih postaj za goste in zaposlene.
 

Kaj storiti v primeru suma okužbe gosta?

Pristojne institucije svetujejo, da v primeru, da kateri od vaših gostov, ki je bil v pokrajinah s potrjenimi primeri okužbe s koronavirusom (COVID-19), zazna povišano temperaturo nad 38 in kašlja, mu predlagate, da po telefonu kontaktira osebnega zdravnika ali dežurne zdravstvene službe, ki bodo podale navodila za nadaljnje ukrepanje.
 

Predstavitve Slovenije na tujih trgih

STO kot v programu dela 2020/2021 predvideno izvaja tržno-promocijske aktivnosti na izbranih emitivnih trgih, upoštevaje situacijo pojava koronavirusa na posameznih trgih.
 
Dne 18. februarja je potekal sestanek STO s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva, na katerem so bili dogovorjeni dodatni ukrepi in aktivnosti za zmanjšanje negativnega vpliva koronavirusa na slovenski turizem. Več informacij je na voljo na povezavi.
 
Na STO smo aktivnosti na kitajskem trgu prilagodili situaciji, roadshow na Kitajskem bomo izvedli v jesenskih mesecih (predviden je bil v aprilu).
 
Aktivnosti predstavitve na sejmih, borzah in workshopih v Italiji prilagajamo aktualni situaciji. Turistični sejem v Bologni Liberamente je odpovedan s strani organizatorja.
 
V prihodnjem tednu se bo med 4. in 8. marcem slovenski turizem v organizaciji STO predstavil na mednarodni turistični borzi ITB Berlin 2020. Kot sporočajo organizatorji borze, so posebno skrb namenili zagotavljanju varnosti in zaščiti zdravja udeležencev borze. Za zaščito razstavljavcev in obiskovalcev so sprejeli dodatne ukrepe čiščenja in razkuževanja na sejmišču Messe Berlin GmbH. Organizator tistim,  ki se bodo udeležili sejma, priporoča tudi pogosto in temeljito umivanje rok, opazovanje kihanja in kašljanja ter izogibanje rokovanju. Podrobnejše informacije glede udeležbe na poslovni borzi ITB Berlin 2020 so vam na voljo na naslovu tanja.mlakar@slovenia.info.
 
O vseh morebitnih spremembah v izvajanju aktivnosti STO na tujih trgih vas bomo ažurno obveščali.
 

Spremljajte aktualne podatke in napotke

Aktualne objave o situaciji, povezani s koronavirusom, spremljajte tedensko v TTA novicah , v medijskem središču in na portalu slovenia.info.

Uradna spletna točka, kjer so dosegljive vse informacije v zvezi s koronavirusom, je objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Priporočamo tudi ažurno spremljanje objav na spletnih straneh:
Ministrstva za zdravje
NIJZ
Ministrstva za zunanje zadeve
Letališča Ljubljana

 

mag. Livija Kovač Kostantinovič

Vodja korporativnega PR 

 

Dimičeva ulica 13

SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T: +386 (0)1 589 85 65 

E: livija.kovac@slovenia.info 

W: www.slovenia.info 

Oglejte si tudi