Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Vivatlonec 45. (marec, april)

Vojniški april, ko se s padavinami v začetku aprila vsi tako rekoč posipamo s pepelom zaobljub prešernih oči in in velikih ust, smo vsi po vrsti pomladni sejalci plodov. Kakor je v naravi vse v gibanju, tako tukaj na dlani ni nič drugače. Temu obdobju rečemo čas mrzlih juter in toplih popoldnevov, takole na oko dvojna zbistritev ali dvojna pepelnica. Pomlad, si manemo oči, ko poje dvojna zofka. Po tem, ko si naredil premik z mrtve točke, je zlahka polna kapa aprila, čas je pravi za plan aktivacij. Notranji omet trim sobe v mojih očeh odpade, zunanji doživljaji pa so dober odtis barv.

Takole januarja, še bolje februarja, si lahko še zamišljen skozi okno: "Res, sam na čisto štartam." Mi v trim sobi govori glas, naj se gibam in objavim resnične ter pozitivne izkušnje. Zgled naj vzamem po Sv. Roku, kot dotik najranljivejših po gibalu ali misli, da vse gre v trim sobo, kulturni dom, odpira vrata vsak petek, ob 8. uri, ko začnemo začnemo dvigovati energio, stas, glas in ta ambient dobro.

Dvakrat v dnevu obudim novoletne zaobljube ... Dvakrat prebudim vse čute, po dolgi, neljubi pavzi si želim osvežitev in bujenje iz zimskega spanca. Misli poletijo v serijo viroz 2020-21. Temeljito izhodišče je začeti s športom znova, po zaceljenih ranah po zlomu je prelom vsak moment, je najboljše, kar ti godi, pogled vase. Narava začuti te silnice na utrtih ploskovnih premikih; najprej, prvi vzgib narediš, s prvim korakom ... kot popotresno sledi drugi korak. Temelji pa so tukaj itak vir navdiha.

V trim sobi je dobrodošel vsak, ki bi se rad uprl vsaki tegobi. To je odlična brca v zadnjico, samo začetek. Konec koncev se srečeujemo nepretrgoma, z jekleno voljo. Štefka me opozori, da je tako že šesto leto. Kulturni dom, zatočišče novih virov moči, tak ambientalen zvok doma, da je to svet za večji del deklet po 50 letu. Štefi smehljaje po prvi telovadbi za gibčen hrbet: "Domače, že na pogled slike, se vidi s pogleda, kakor družina."

"Cing cangl, juhu...", društvenega športnega duha veje od nas, iz časopisa, kjer kujemo že lansirane plane. Razveseljiv je novih članov. Številka prešernih v trudu neutrudno raste. Cvetka pravi: "V prožnem telesu, je ok dan. Začnimo, alo, alo punce, vstanemo!" Začetek telovadbe, ko obujem nove teniske, je že premik bližje zelenim blazinam.

Preidem skozi vrata naših dveh modernih telovadnih stebrov, vseh živih stvari. Naloge, dane še tako spečemu dnevu, se razlezejo skozi širok nasmeh naše skupine Fitko si ti. Kot požar razpršene novosti "od notr na ven" inverzija bočnega krila vaj. Zlasti ob kavici, ko se srečata "pro et contra" slovenska tabora. Eden kreše domača zelišča v glavno jed in še za posladek, drugi se iskri do oči in vabi na plan, bolj v tekočem stanju, zunanje prave pomladi. Oba zelenca. Kakor vege teka. Vse skozi kavo napovedi, nič kavnih usedlin. Na dušek.

Vse ideje so v vadbenici za funkcionalno telo, nosilka vseh vaj za utrjevanje telesa. Iztegovalke telesa, vse sodelujejo čelno, z imenovalcem odprave od kar sledi od sedalnega stila. Iztočnica začetka pogona zadnje verige v iztegnjeno držo, v vzravnano telo. Kraljeva vaja za boke pa je počep.

Tako malo potrebuješ, da začneš s prvim korakom ...

Ali je to po težkem pisarniškem delovniku kot so konference, ko se čas nikakor ne zaključi, ali po debelem čez rekreacijo poprejšnji večer, za oboje je zjutraj težko nadeti copate in sesti na zadnjico na rob postelje.  Na sam vdih je vstati, brez pomoči rok, umetnost. Sekunde ločijo od slednjega, meritve potenciala karbida nog. Vstani sedi.

10-sekundni test počepov

Sediš proti robu stola, zadnja loža kolen je sproščena, stopala so v širini ramen, s celim podplatom stojim na tleh. Na tri globoke vdihe, z rokami, položenimi na kolena, zakroži ramena nazaj. Izravnana drža telesa zagotavlja dobro valovanje, vzdraženost prsnega dela, vzravnavo. Predročiš, kot da držiš kandelaber, z rokami pred sabo.

S potiskom rok nazaj, kakor skakalec, se odlepiš z dvigom. Od stola, s potiskom bokov naprej, greš iz počepa gor, v položaj, ko je teža bolj na prstnem delu. Roke so v tem končnem položaju v višini bokov, na njih, ali zadaj zaročene. S potiskom rok naprej in s spustom zadnjice se postaviš težo na peto, sedeš na stol, klop.

V razmaku meri deset sekund, štej sebi še za pravilno zadnjo ponovitev. Iz seda v stojo in nazaj v sed, to je ena ponovitev.

Naša Vida iz trim sobe, našteje po svoji lestvici osvojene 4 smeške. V rangu 60-letnice sodi na starostni lestvici, primerljivo v svoji dekadi 6 sedov poseže ravno po 4 smeških. Prav dobro je opravila nalogo. Sprva je opravljala nalogo zelo počasi, saj brezglavo bezljanje nikamor ne vodi. Poleg tega je test, lahko to pot hkrati dobra telovadnica. Saj gremo po daljši funkcionalni učinek. Potem vam bo telo z nasmehom nazaj vzdigovalo nov dan, povem le v navdih. In nič ni pretežko.

Tekst: Štefan Zabret

 

 

 

 

Oglejte si tudi