Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
5°C
-5°C
JUTRI
2°C
-4°C
Deli
3257

Eva Gorenšek

Eva Gorenšek je uspešna športnica, ki predano trenira borilno veščino judo.

Starost: 15 let

Klub: Ivo Reya Celje

Trener: Goran Janjić

Vzornici: Urška Žolnir in Lucija Polavder
Cilji:

- Uvrstitev in dobri rezultati na evropskih tekmovanjih.

- Opraviti sodniški izpit in soditi na tekmovanjih v judu, saj to pomeni možnost nadgradnje znanja in priložnost uporabiti vse tisto, kar si v času samostojnega tekmovanja izkusil. Prednost, da je bil sodnik prej tekmovalec, je tudi v tem, da lažje opazuješ borbo in pravilno točkuješ izvedene elemente.

- Uspešno polaganje mojstrskih pasov, saj v poletnem času polagam rjavi pas, ki je zadnja šolska stopnja.

Hobiji: Moštvene igre – med njimi najbolj odbojka, druženje s prijatelji, ki ga več izkusim v času počitnic, risanje, pri katerem upodabljam motive iz medalj, meti judo, ker pa me zanima tudi medicina, so motivi tudi iz anatomije.

Sanjsko potovanje: Amerika, Japonska; z zanimanjem bi si ogledala razlike in zanimivosti obeh kultur. Japonska je začetnica juda, ki je nastal iz več japonskih tradicionalnih borilnih veščin.
Vidnejši rezultati:

1. mesto: pokal Guštanj, pokal Lendava, pokal KBV Lendava,

2. mesto: DP mlajše kadetinje (7. 2. 2016 in 5. 3. 2016),

3. mesto: pokal Bežigrad, pokal Ptuj in kup Samobora.

 

Eva o judu, s katerim se je prvič srečala v drugem razredu osnovne šole

Z judom sem se seznanila v 2. razredu ob predstavitvi v šoli, kjer me je ta šport pritegnil, ker je drugačen od plesa in iger z žogo. Prvi dve leti sem trenirala na šoli, od 4. razreda dalje pa v Celju. Tako kot v vsakem športu je tudi judo disciplina, ki je tesno povezana z vadbo. Posebno prav veščine tega športa pridejo v življenjskih situacijah, poleg tehnik, tj. borbe stoje in na tleh, vsebuje mete, padce, vzvode (lahko jih uporabljajo na tekmovanjih v višjih starostnih skupinah). Judoisti so oblečeni v bele uniforme – kimone, vadijo pod vodstvom učitelja – senseija. Zaradi varnosti pri padcih se vadba izvaja na posebnih blazinah – tatamijih. Za tekmovalca je pomembno, da čim bolje kontrolirano izvede met, pri čemer mora nasprotnika vreči na hrbet. Bolj natančen, kot je padec nasprotnika, višje so dosežene točke. Judo je dinamičen šport, ki ob pridobivanju kondicije in moči uri veščino zbranosti. Vse to lahko spretno uporabiš tudi pri drugih športih. Zbranost je del priprave in mnogokrat odigra pomemben del pri borbi, saj ti pomaga odklopiti moteče faktorje tako, da se lahko osredotočiš na dvoboj na tatamiju. 

 

Treningi: Treniram petkrat tedensko. Vsak trening je sestavljen iz ogrevanja in vadbe tehnike, pri kateri gre za vadbo metov, usvajanje novih metov ter nadgradnja in izpopolnjevanje usvojenega. Mete treniramo v paru, trener nas spodbuja in vodi, mnogokrat je trening prilagojen posamezniku.

 

Skromna Eva, ki pravi, da je na svoje dosežke ponosna, se sama z njimi ne postavlja, ko pa odpreš uradno stran z njenimi dosežki, je na seznamu od l. 2010 zapisanih veliko visokih uvrstitev od 1. do 5. mesta.

 

Judoistka o prihodnosti: Želim si nadaljevati s športno kariero, ob tem pa ostaja šolanje na prvem mestu. Vztrajnost v športu te nauči vztrajnosti tudi v življenjskih situacijah.

Lidija Eler Jazbinšek

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!