Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca

155. in 162. DAN (sreda, 14. 7. 2021 in 21. 7. 2021) "Želim da se stvari čimprej zgladijo in se bodo, ker se bo našla volja."
Neprestani citati Marjana mi kot voda v bobnu, dlje ko ga sučeš in iščeš zlato iglo, žubore gor in dol. Sit sem obljub. V tem času je edinstvena neizpodbitna možnost vrniti se k resursom. Kopati v svojem vrtu; to je odskočna deska za delovanje v športu naprej. Kar koli že: pogled, kopanje in tudi iskanje novih priložnosti je nadgradnja. Gradnja v našem vrtu se je zatekla h kakšnemu mentorju več, a se bo vpeljal. Ljudje se vpeljejo v "grif" po delu. Poletje je kot nalašč za nove prostore, ki pri nas kričijo po tako želeni dopolnitvi športne dejavnosti in dopolnjujočih aktivnosti.

Za dobro počutje v zdravem telesu ljudi se velja malo bolj potruditi. Zlasti to velja, če smo dnevno prisotni v ustanovah, ki skrbe za uradno kurativo. Kdaj pa kdaj smo kot kričeče kokoši, na drugi strani pa kot kravji pastirji. Na stresno situacijo nihče ni imun. Po naravni si je nihče ne želi v tolikšni meri.

Poslanica naših prostorov, ravno te dni sveže vzidana, je več stikov. Besednih stikov. Vse to nam je, z vašo asistenco, ali si perspektivni vadeči za formo ali pa morda želiš že popraviti prvo zdravstveno oviro, več kot dobrodošlo. Na poti do izpopolnjene verzije. Kot to sam želiš.

Z Marjanom imava skupni teden. V času, ko je sestopil s predsedniške funkcije v eno bolj navdihujočih vlog, je nekako v tem tempu tudi trening. Navijem ga iz programa Linij. Še vztrajneje in znova, znova se vračava k osnovam. Vso to nabrano znanje, pridobljeno preko vadb moči na vseh predelih telesa, kjer Marjan razvija kolesarsko moč, poveževa na zemljevidu telesa z vdihom.

"Hej, še par mesecev."

"Marjan, o čem govoriš?"

"Končno sem dobil vabilo na veteransko prvenstvo. Septembra bo, če ne bo kaj nepredvidljivega. A na to ne moreš vplivati. Nima se smisla gnati."

Začuden sem nad hitrostjo odziva in tudi lep kos poti sva že premlela skozi anekdote: "Čestitke. Blizu startu."

"Treningi mi dajejo en nov pogled. Od strani. Mnogo bolj zmorem, vplivam na zbranost. In kar mi pomeni največ, na kolesu dlje vse zdrži. Vaje mi dajo ustrezno podporo, tudi ko grem 50 km ali še dlje."

Z Marjanom bova vaje linij predelala do obisti čez poletje. Potrjeno. Kljukica.

Drugo. Vaje si lahko v teh vročih mesecih privoščite, poizkusite doma. V teh vročih dneh, ko pasji val vodi skozi kožo, so vaje popestritev in normalizacija dne. Poleg tega vam razvijanje fokusa omili vročinski boj z glavo. Sam sem izkusil, kaj neizoliran del hiše sproži že tisti trenutek, ko stopim skozi vrata.

Stojite. Roke dvignete v odročenje. Na levi strani pokažete palec gor (OK). Glava s pogledom sledi na levo stran. Roka vodi gib v predročenje. Glava sledi. Enako delajte z obema rokama. Lahko tudi opravite vzročenje, predročenje, priročenje. Pustite prosto pot domišljiji. Vzelo vam bo 5 minut časa. Izberite tolikšne amplitude, da se glava giblje še sproščeno. Ne vključujte glave s silo in izogibajte se nelagodnim položajem. Nobenih sunkovitih gibov. Delajte z namenom sproščenosti. Ko je vrat sproščen in prožen, glava zadiha.

Hrana niso samo hranila, temveč tudi kri, obogatena s kisikom. Torej je vse, kar lahko napravite doma, hidracija. Če ste veliko v položaju sedenja, pojdite ven, sprehodite se in se raztegnite na svežem zraku. Vam bo godilo.

 Tekst in foto: Štefan Zabret 

Oglejte si tudi