Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca

134. DAN (torek, 15. 6. 2021)
SPECIAL

Ohranjanje hidriranega telesa

Hidracija

- vnos tekočine

Poskrbi, da imaš predvsem tekočino na dosegu roke. Sploh, če se lotevaš dolgotrajnih, več kot eno uro dolgih izzivov, bodi pozoren na reden vnos. Po pol ure vnašaš najmanj tri dcl tekočine, že samo za aktivnost zmernega do višjega napora.

- vnos vitaminov in mineralov

Vnos mineralov je tipičen primer za spremembo potenciala celične membrane in s tem izboljšavo prepustnosti (transporta) za bolj gladke procese presnove na ravni celice. Kemično gre za uravnavanje kislo-bazičnega ravnovesja, ki je pomembno za prepoznavo ustreznega okolja in optimalne prepustnosti za hranila. Človek potrebuje veliko teh hranil, tudi esencialnih, sploh v času napora.

- parna kopel, savna, infra žarki

Vezivno tkivo se pospešeno toplotno preznoji, zrači in tako odpravljeni zastoji, od kože navznoter do podkožja, vplivajo na povečano mrežo in mikrokapilarno izmenjavo plinov, hranil.

Imamo razvade, ki izboljšajo navade, ki so razvade splošno. So priprava za aktivacijo.

- mrzla voda kot razbijanje zlepkov fascij, nastalih po psihološkem/fizičnem naporu, stresu

- spanje kot čas počitka, ponoči, v času prevlade melatonina, obenem v času popolne relaksacije proizvaja rastni hormon. Namensko rečemo, da nekdo spi krepko kot dojenček.

- biološki cikel

Ko nas zasitijo z delom - obvezam (ali pa se to najbolje kar sami) je tako, da je bolje opravljati kompleksno nalogo zjutraj, takrat, ko si čil. Ko že imaš veliko stresnega hormona (preden je opoldne ali okoli šeste), je čas za beg – tek ali priklon vdihu in izdihu vase.

- aktivnost po delu

Aktivirati se po delu, je z eno besedo vzeti šport, gibanje ali tebi bližnje gibalo, ki je le tebi in tvojim blizu, igrajoče. Vzemi življenjsko dejanje kot igro. Ne vidiš konca. Lahko se imaš in stopaš pozitivno naravnan. Novim doživetjem stopi naproti.

Ko povežemo vseh sedem vidikov hidracije – zapolniš sebe, kolikor te je v zemeljski dimenziji – je kot sedem elementov, ki se povezujejo kot koščki, ki pašejo skupaj. Ustvari si čisto samosvojo mrežo enostavnih užitkov. In imaš svoje happy puzzle.

Štefan Zabret

Oglejte si tudi