Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca (6. del)

36. DAN (sreda, 3. 3. 2021) Teden je tega, kar je Marjan krenil na jug. Tako pove v občasnih terenskih klicih. Imava jih zavoljo športnih dogovorov. To je čas, ki ga mi v športu koristimo za nov zagon, da ob pravem času šport še pri nas teče. Jaz poskrbim za ustroj misli, kaj vse lahko ponudim in še obenem obvladam, tudi če so vmes kake spremembe. In teh je res veliko.

Začasna dopustniška destinacija mu dobro dene. Kot svež morski zrak je. Marsikateri dan, ko ne dela z oljkami, v tem času zavrti kolo, se povzpne na kak obmorski hrib in ujame pejsaž nevihte v morju ... pa seveda zadiha na polna pljuča. Hkrati v dnevu stokrat prepleza lestev gor dol na drevo in z drevesa.


//Vadbeni dnevnik je v času aktivnega oddiha polnejši, kot si je misliti. Dolgotrajne ture s kolesom po reliefnem terenu dajo veliko kontrastne vadbe in tako presegajo monotonost sobnega kolesa, podaljšujejo kilometre. Tako s kolesom večamo dolgotrajno vzdržljivost. Stokrat gor-dol na dan pomeni v prenosu 300 m vertikale (RNV-razlike v metrih v nadmorski višini). To je - gledano preneseno - tako, kot bi šel na Celjsko kočo z Zagrada. Bonus je, da imaš občutek, kot bi hodil po ozkih "dilcah". Lahko bi rekel, da je takšna vadba vir razvoja stabilizacije, pa tudi enkratna prilika ob delu zunaj.//


Sam lahko narediš popolnoma enako; izberi si kakšno dejavnost, najbolje zdaj, v času zgodnje pomladi in zunaj. Vreme lepo služi, preko popoldneva dosega na celini celo 15 do 20 stopinj. Vajo lahko opraviš z obrezovanjem vej nad seboj, lahko se z nordijsko hojo povzpneš na bližnjo vzpetino. Mogoče je še ostalo kaj snega, ki ga preideš s pomočjo palic, ali pa kakšen pas listne odeje ob gozdu. To je po domače rečeno tako, kot bi imel obuta neka manj stabilna obuvala, v katerih je treba ves čas loviti ravnotežje. Seveda, je pomembno ostati v stiku s podlago. Nordijska hoja (s palicami) za začetek pomladi sploh poživi jedro telesa, ki se prebuja iz zimskega spanja.


Petek zvečer, ura je 21.00, ko pregledava neke dokumente za gradbena dela, nastane spet nekaj novih skupnih zamisli. Marjan takrat poroča: "Utrujen sem, po koncu dneva me to delo izžame. Bolj sem utrujen kot po kolesu, ko drvim 60 km na konec polotoka."



Štefan Zabret

Oglejte si tudi