Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca (15. in 16. del)

99. DAN (sreda, 12. 5. 2021)
Naključja zahtevajo svoje. Orjem ledino z osebnimi treningi, pomagam ljudem na področju kakovostnega razgibavanja življenja. Nikoli si ne bi mislil, da bo ta čas pripeljal k meni stranko, ki prihaja, da bi laže prebrodila zdravstvene ovire. Velikokrat sem se s športnimi trenerji pogovarjal o tem, kako bi ljudje radi s telovadbo samo shujšali ali pridobili lepo oblikovano telo. Sedaj pa imam! Dobro v mojem poklicu je, da s stranko lahko narediva oviro za izziv. 

 

Marjan se je po dveh tednih vrnil z morja. Pa tudi sam sem se vrnil na pisano podlago. Po moji dekadi dni, preživetih v ponovni reanimaciji vseh tlečih športnih dejavnosti, tudi v življenje, je majski vzgon vetra v hrbet po desetih dneh pravi užitek. Preživeti čas za spremljanje tega, kar je dobro, in odzivnost v burnem času je nekaj, kar lahko človeku prinese samo več volje. Tek na dolge proge je Marjan zasnoval za ta čas in to z delom na zimzelenih nasadih še v športu na zraku.


//Marjanov dnevnik iz časa aktivnega oddiha ob morju je poln vzponov in spustov. Na kolesu je preživel vsak tretji dan. Dvakrat tedensko se je podal na kolesarsko turo: 40 km (do roba otoka in nazaj) in na 400 m višinske razlike. Ob tem je bila zanj uporaba novih plaščev "tabularjev" zelo praktična. Na cestišču z več iglicami, se te nimajo možnosti sprijeti na grobe profile zunanjih robov plaščev. Tako polno opremljene gume so zdržale njegove morske trase brez postankov.//


Rana ura, rana kava. Sedaj v času navala na terase se v navdušenju zdi, da je spiti kavo užitek. Za takšne, ki jo raje naročimo in sprejmemo kot pa skuhamo sami, je posedeti na terasi in popiti kavico blagoslovljen ritual in čisti užitek. V časih, ko ni bilo te možnosti, je bilo tole kavo zjutraj (še v vzponu kortizola) mogoče menjati samo za par razgibalnih vaj. Mnogi ob njih namesto drugih nagovorijo sebe: z dihalnimi vajami in tudi s pozdravi soncu.


Po tednu dni se z Marjanom srečava v trim sobi. Spremenjen termin sem vpeljal, ker se je povečalo število vseh, ki bi radi uporabljali trim sobo. Bodisi tako, čisto za izboljševanje na kolenskih obravnavah bodisi v želji po operativni pridobitvi steznika. Ob tem je normalno treba upoštevati želje po lepi obliki. Vsi stremimo k temu!  

 

Marjan: "Hej, imam nekaj zate. Darilo. Pa sem pozabil doma, na polici je. Nekaj z naših primorskih pašnikov. Bo uporabno, prinesem drugi teden."

Sumim, da je kaj tekočega in protivnetno delujočega. Vsa hrana, ki se veže na "mediteransko kuhinjo ali tako imenovano dieto", je vezana na naboj oljčnega olja in morskih sadežev. V tako prevodni podlagi so minerali, vitamini v polnem direktnem učinku na telo. Če štejemo še žegen flavonoidov (glavnih antioksidantov slabih maščob), je jed zaščitena kot "savinjski" medved.


//Vaje v trim sobi naravnava za čas, kot je zagotovo prihod Marjana z njegovega aktivnega dopusta. Vračanje k osnovam pomeni pobeg h koreninam. To vadbeno uro so aktualne vaje ravnotežja. Njihova izvedba samo na goli podlagi pri Marjanu razgiba vse trebušne mišice. Trening je obenem namenjen izravnavi trupa (izboljšava drže) in moči balističnih mišic trupa. Oboje Marjana podkuri. Sva pa le prišla na koncu do zelo uporabnih sukov in vstajanj.//


Eno vajo vstajanja lahko enostavno poskusite narediti tudi sami. Služi vam kot pokazatelj, koliko ste gibljivi in hkrati močni v kolku, spodnjem delu nog. Kako jo naredimo? V osnovnem položaju klečimo. Na mah se z zamahom rok spravimo preko položaja pol čepa v stojo. Tisti, ki tega še ne zmorete, koleno podprite na višji osnovni položaj. Lahko uporabite pručko ali debelo, trdo knjigo. Če pri tem začutite bolečina, uporabite kakšen mehak predmet za oporo. In ne odnehajte že pri prvem (neuspelem) poskusu!


Besedilo: Štefan Zabret



  

Oglejte si tudi