Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Blagoslov Selčanovega križa

Letošnji julij si bomo zapomnili kot zelo vroč in suh mesec. Krajani Ilovce pa tudi po blagoslovu obnovljenega Selčanovega križa (op. Smoletovega – po domače Kovačevega).
V nedeljo, 24. julija 2022, se je na Ilovci zbrala lepa množica krajanov, sosedov, prijateljev in sorodnikov. Kot vedno nas je z uvodnimi besedami in razlagami navdušil gospod župnik Tone Perger. Podal je smisel obnove križa ter tudi ostalih sakralnih pomnikov. Po uvodnem rožnem vencu se je razlegla »Ave Maria«, ki jo je odpel naš »ta mlad«, Bogdan Stopar. Ubrano petje so popestrili Arclinski fantje s Petrom Margučem na čelu. Sledil je blagoslov križa. Z ženo Darinko sva ministrirala. Po končanem blagoslovu je sledila molitev »Oče naš«, nato pa presenečenje. Župnik se je ob datumu 24. julij spomnil, da z ženo prav na ta dan praznujeva 40 let zakonske zveze. Da bi zakon ostal še naprej trden, sva si podala roki, ki ju je župnik povil s štolo ter tako simbolično obnovil zaobljube. Ob aplavzu in pesmi smo druženje nadaljevali na dvorišču domačije »pri Selčan«. Tu je bilo poskrbljeno za prigrizek in za grla, da se ne razsušijo. Tudi harmonika se je oglasila, kar je še popestrilo ubrano petje.

Za to lepo nedeljsko popoldne se moram v imenu družine Selčan zahvaliti sosedom, prijateljem, žlahti – tako Selčanovi kot Smoletovi. Posebna zahvala pa gre gospodu župniku Tonetu Pergerju, Arclinskim fantom in seveda Iveku – Čarliju Jančič za strokovno pomoč pri obnovi križa. Hvala vsem!

Tekst: Bogdan - Matija Selčan

Foto: Anita Selčan

Oglejte si tudi