Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Z ustvarjalnostjo do trajnejšega znanja in novih izkušenj

Vizija OŠ Vojnik : "V prijaznem okolju rastemo v znanju in ustvarjalnosti," nagovarja učence, zaposlene, starše ter družbo, da s skupnimi močmi soustvarjamo na različnih področjih. Raznovrstni pristopi pri spoznavanju novih tem so priložnost za aktivno vključenost učencev v vzgojno-izobraževalni proces. Poleg rednega pouka pa lahko učenci matične šole in podružničnih šol svoje potenciale razvijajo pri interesnih dejavnostih, na delavnicah in v taborih.
Takšni tematsko obarvani vikendi ali popoldnevi, ki so polni ustvarjalnosti in prijetnega druženja, so na naši šoli vedno dobro obiskani.

Dvodnevni naravoslovni tabor, v katerem so ponovno raziskovali naravo v okolici Socke, je bil že 11. po vrstiUčenci so raziskovali gozd, iskali so 1 meter dolge palice in z njimi izvajali vaje, iskali stopinje živali, prijatelje, ki so imeli zavezane oči, so vodili skozi gozd in pri tem spodbujali sodelovanje in zaupanje. Pri astronomiji so se naučili marsikaj novega o luni in nastanku kraterjev, na prostem opazovali nočno nebo in spoznali teleskop. Pripravljali so sadna nabodala in izdelovali ptičje krmilnice. Zvečer so strnili vtise o prvem dnevu in zaplesali ob glasbi. S plesno točko sta se predstavili tudi učenki Lara Rudolf in Ema Skaza. Sledili sta priprava na spanje in pravljica za lepše sanje. Nestrpno so pričakovali naslednji dan in se prebudili že precej zgodaj. Pospravili so spalnico – telovadnico in se pripravili na jutranjo telovadbo. Nato je sledil zajtrk, po njem pa odhod v gozd, ki se je izkazal kot odlično okolje za učenje matematike in angleščine. Tabor ni samo priložnost za usvajanje novih znanj ampak tudi možnost za druženje in sklepanje novih prijateljstev. »Za vse to pa bi se radi zahvalili vsem učiteljicam in učitelju, ki so nam to omogočili. Prav tako pa tudi naši kuharici, ki je poskrbela, da smo s polnimi želodčki lahko opravili vse dejavnosti.« (Sara Zupanc)

Likovni tabor je bil na OŠ Vojnik 11. in 12. novembra 2022 in je bil zasnovan na ideji poslikave hodnikov naše šole in spodbujanja likovne ustvarjalnosti ter druženju. Udeležilo se ga je 75 učencev in 9 mentoric. Pri tem so učenci pred začetkom tabora doma narisali skice, za poslikavo hodnikov pa so bili izbrani najbolj izvirni. Skice so učenci nato s pomočjo grafoskopov prenesli na stene. V petek so začeli poslikavati stene, s svojim delom pa so končali v soboto. Cilj tabora je bil dosežen – čudovito poslikane stene z inovativnimi likovnimi rešitvami ter nova vizualna podoba šolskih hodnikov. (Sanja Stropnik)čali>

Božično-novoletne ustvarjalne delavnice so bile na šoli za učence od petega do vključno devetega razreda. Delavnice so bile namenjene nadarjenim učencem in vsem tistim, ki radi ustvarjajo oziroma razvijajo ročne spretnosti. Delavnic se je udeležilo 47 učencev predmetne stopnje in trije petošolci. Petošolci so izdelovali obeske v obliki palčka pod vodstvom Nuše Lilija in Eve Goršič. Učenci predmetne stopnje pa so izdelovali adventne venčke pod vodstvom Eve Verdev, namizno dekoracijo v obliki lunice pod vodstvom Metke Klinc, božična drevesca pod vodstvom Branke Čakš, jaslice iz gline pod vodstvom Sanje Stropnik, snežake iz lesa pod vodstvom Petre Strnad Ermenc ter hlevčke pod vodstvom Vilme Ošlak. Učenci so na teh delavnicah izdelali zelo lepe izdelke zase in za svoje bližnje ter dokazali, da so res ustvarjalni in polni novih in izvirnih idej. Nekaj teh izdelkov bo na razpolago tudi na novoletni tržnici, ki jo organizira šola. Letošnja posebnost je bila delavnica pod vodstvom Simone Šarlah, v kateri so udeleženci barvali kamenčke ob dnevu prijaznosti, ki jih bodo delili naključnim mimoidočim v Vojniku ter oskrbovancem in zaposlenim v Špesovem domu. (Vilma Ošlak)

Tudi na podružničnih šolah pripravljajo številne obogatitvene dejavnosti. Jesenski čas je bil na POŠ Nova Cerkev in POŠ Socka športno obarvan, na POŠ Šmartno pa so izvedli glasbeni dan. Teden športa so učenci POŠ Socka odprli z Nočjo športa in športnim popoldnevom, kjer so imeli različne športne delavnice in so s tem spoznavali različne športe. Preizkusili so se v judu, ki ga je vodil Ivo Knafeljc s pomočnikoma Eli Štokovnik in Jako Božnikom. Hkrati je bila pripravljena delavnica nogometa na igrišču pri graščini, kjer so učenci doživeli prijetno nogometno izkušnjo v organizacij NK Vojnik. Sledila je malica, ki je bila prav posebna. Pripravili so jo namreč učenci sami v krožku Šport in sprostitev. Vključeni so namreč v projekt Staying Healthy, kjer pripravljajo zdravo hrano in se navajajo, da posegajo po zdravi in doma pridelani hrani. Pripravili so zdrave jabolčne kolačke in tunin namaz. Učenci so se v drugem delu pomerili v košarki in gimnastiki. Igro z žogo je na zunanjem igrišču predstavila Mateja Oprčkal, gimnastiko pa Sara Padarič. Učenci so bili nad vsemi delavnicami navdušeni, zato se zahvaljujemo vsem predstavnikom, ki so bili pripravljeni preživeti popoldan z nami in deliti svoje ogromno znanje in ljubezen do športa mlajši generaciji. Sledila je večerja s pripravljenimi namazi, ki so jih učenci velikodušno mazali na domač kruh, ki sta ga prispevali družini Podpečan in Švab, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Po podelitvi medalj, ki so jih učenci pospremili z bučnim ploskanjem in navdušenjem, je sledila priprava na spanje v telovadnici. "Noč je minila mirno in naslednje jutro smo začeli z zajtrkom in nadaljevali s športnim dnevom. Polni energije, novih izkušenj in znanj so učenci končali dan in si zaželeli, da ga naslednje leto spet ponovimo." (Maja Drobnič Grosek)

Skupaj se imamo dobro, je slogan, za katerega so na POŠ Nova Cerkev dokazali, da drži, saj so v sodelovanju z društvi v kraju organizirali številne dogodke, ki so bili v veliko veselje otrokom. Namenili so čas igri, druženju in tistemu, kar imajo otroci radi in kar je dobro tudi za njihovo počutje. Sodelovanje z društvi, med njimi tudi s športnim društvom in posamezniki v kraju, je omogočilo prav vse organizirati brez pametnih naprav. (Ida Grobelnik)

Prav tako so se z društvi in posamezniki povezovali na POŠ Šmartno.  V eni izmed popestritvenih dejavnosti so medse povabili glasbenika Tomija Majcna, ki jim je na zanimiv način predstavil glasbene instrumente, kar je bila odlična iztočnica za glasbeno in plesno poustvarjanje. Učenci so se lotili izdelovanja instrumentov iz odpadne embalaže, poustvarjali so glasbeno pravljico, ki so jo spremljali z izdelanimi instrumenti in Orffovimi instrumenti ter jo popestrili s posebej v ta namen pripravljenim plesom. (Milanka Kralj)

Ustvarjalnost, spretnost in dobrodelno noto smo nadaljevali tudi s pripravami na predpraznično tržnico, ki smo jo v organizaciji Šolskega sklada OŠ Vojnik izvedli v četrtek, 24. novembra. Na njej je zadišalo po praznikih, veselju, povezanosti in dobroti. Iskrena hvala vsem; zaposlenim, učencem, staršem, gasilcem, režijskemu obratu, gostom, ki ste s svojim delom, pomočjo ali nakupom soprispevali, da je tržnica uspela.

Spet leto odhaja in pušča sledi, novo prihaja, odpira dlani. Da topla bi dlan segla do vas, naj bo srčno voščilo vseh nas.  

Povzela: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: arhiv šole

Oglejte si tudi