Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Marko Juhant: Vzgoja ni govorjenje, ampak je vzgoja tisto, kar naredimo

Kot gost na večeru v Kašči se v Novo Cerkev po nekaj letih ponovno vrača Marko Juhant, specialni pedagog, še bolj pa znan pod vzdevkom »varuh otrokovih dolžnosti«. Tema večera bo: MEJE, KOT JIH POTREBUJE OTROK.
Njegove izkušnje mnogim staršem pomagajo pri lažjem premoščanju vzgojnih zapletov in razreševanju konfliktov v odnosih. Pogovori s specialnim pedagogom Markom Juhantom vedno presenetijo. Oster um, dobrohotno srce in bogate izkušnje dela z in med mladimi je kombinacija, ki vliva zaupanje.

 

Za tiste starše, ki ne poznate dela specialnega pedagoga Marka Juharta, pa nekaj misli in nasvetov, ki vas bodo prepričali, da pridete v Kaščo.

 

Kje: Župnijska kašča, Nova Cerkev 19, 3203 Nova Cerkev
Kdaj: 22. 1. 2018, 18:30–20:00
Organizator: Župnija Nova Cerkev in Montessori vsakdan – Hiša otrok Nova Cerkev

  • Kot pri vsem v življenju se je tudi pri vzgoji treba odzvati pravi čas. Večji in starejši so otroci, težje je spreminjati njihove navade in odzive. Meje so tisto, kar je dovoljeno: kdaj in kje (doma ni enako kot v javnosti), in misel, »naj bo otrok srečen«, je izgovor, da otroci nimajo mej.
  • Za otroka je pomembna samostojna igra z drugimi otroki, ki so različnih starosti.
  • V vzgoji šteje, kar narediš, ne, kar rečeš – pomembna je doslednost, da starši izpeljejo dejanje, saj si otrok si zapomni dejanje staršev, ne besed.
  • Pomembna je meja samostojnosti otroka, starši pozabljamo, kaj otroci zmorejo.
  • Kako ravnati ob izbruhih trme ali besa?
  • Razlika med popuščanjem in popustljivostjo.
  • Srečen je tisti otrok, ki je nekaj dosegel s svojim trudom. Otroci naj se navajajo prenašati trenutke frustracije, da jih starši ne prikrajšamo za te s tem, ko naredimo namesto njih ali rešujemo težave namesto njih.
  • Otroci v predšolskem obdobju in v prvi triadi osnovne šole pridobivajo stališča in vzorce vedenja ter izkušnje, ki jih obdržijo kasneje v življenju.


Vabljeni! Vstop prost.

 

Povzela: Lea Sreš

Oglejte si tudi