Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Otvoritev mavrične knjižnice

"Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo." Mongolski pregovor Mesec februar je v našem Vrtcu Mavrica Vojnik predvsem kulturno obarvan, kar smo letos potrdili z otvoritvijo otroške knjižnice dan pred slovenskim kulturnim praznikom. Začelo se je pri ideji in ta ideja je obrodila neverjetne sadove. Zavihali smo rokave in se odločili ustvariti nekaj zares lepega. V tem projektu smo sodelovali tako strokovni delavci kot otroci. Združili smo moči in nastajati je začela otroška vrtčevska knjižnica.

 

Pravljice so odličen način, da se otrok uči novih besed, pa tudi spretnosti izražanja misli, čustev, idej. To se začne že zelo zgodaj, že ko otrok gleda le slikanice, in nadaljuje pozneje, ko pristopi k bolj kompleksnim pripovedim. To mu pomaga tudi pozneje pri učenju v šoli, saj k učni snovi pristopiti na bolj kreativen način. Razvijanje besednega zaklada pa ni edini razlog, da otrokom beremo knjige, kajti ob branju pravljic otrok razvija tudi domišljijo, iznajdljivost, razvija dobro samopodobo, se sprosti, spopada s čustvi ipd.

 

Zaradi tisoč in enega pozitivnega vpliva knjige na otroka smo v Vrtcu Mavrica Vojnik sklenili, da ustvarimo lep, prostoren, svetel in prijeten prostor otroškim knjigam, ki so do sedaj bile strokovnim delavcem in otrokom na voljo v omarah dodatnega prostora.

 

Tako kot v knjižnici Vojnik, ki jo z otroki redno obiskujemo, smo tudi mi poskrbeli za delovni čas, članske izkaznice in zvezek za beleženje izposoje, ki ga je dobila vsaka skupina. 

Vhod v knjižnico krasijo čudovita mavrica ter pravila primernega obnašanja v tem prostoru.

V knjižnico smo na police lepo zložili knjige, nekaj skupin je pomagalo pri izdelavi vlakca, v katerega smo prav tako zložili knjige. Otroci so pomagali pri barvanju mavrice, ki smo jo obesili na okno in narisali risbe, ki so popestrile prostor. Da pa se otroci počutijo udobno ob branju, smo dodali tudi klopce in blazino.

 

Otroci so izdelali vabila in sledila je slavnostna otvoritev, ki so jo nestrpno pričakovali.

To je bil pomemben dogodek, ki se ga je udeležila večina skupin, strokovnih delavcev, župan, knjižničarka Knjižnice Vojnik in knjižničarka osnovnošolske knjižnice.

 

Otvoritev se je začela, tako kot se spodobi, s himno, ki so jo zapeli otroci sami. 

Sledilo je še nekaj otroških pesmic in na koncu slavnosti prerez traku, pri katerem seveda ni manjkalo otrok.

Na koncu smo se vsi posladkali s figami in se na ta način zopet spomnili na našega najpomembnejšega pesnika ter se zavedli, da je tudi današnji dan minil v znamenju kulture in da si takšnih dni želimo čim več.

 

Naj živi otroška knjižnica!

 

Tekst in foto: Iris Vrenko, mentorica otroške knjižnice

Oglejte si tudi