Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Povezovanje novosti in tradicije

NOVOSTI

Novo šolsko leto je bilo še posebej slavnostno, ne le za tiste, ki so kot prvošolci prvič sedli v šolske klopi, ampak tudi za petošolce ter njihove učitelje, ki so dobili nove učilnice. Na nekdanjem podstrešju OŠ Vojnik je namreč občina uredila tri nove učilnice s spremljevalnimi prostori in tako zagotovila potrebne prostore za nemoten pouk. Slovesen prevzem prostorov je bil opravljen na dan praznika Občine Vojnik, ko so učenci 5. a z razredničarko Polono Ahtik ter učenci 5. b z razrednikom Juretom Štokojnikom ter zborovodkinjo Emilijo Kladnik Sorčan pripravili kratek kulturni program, v katerem so se zahvalili ravnateljici, investitorju, projektantki in nadzoru. Na POŠ Šmartno v Rožni dolini pa se poleg preurejenih prostorov veselijo tudi nove pridobitve, učnega čebelnjaka, za katerega so poskrbeli člani Čebelarskega društva Vojnik.

 

Dan odprtih vrat v vojniških podjetjih

Na odločitev o izbiri poklicne poti vpliva mnogo dejavnikov. Bolje, ko posameznik pozna svoje želje, si postavi cilje in je opremljen z informacijami, lažja je odločitev, zato je bilo v tem šolskem letu izvedenih že kar nekaj dejavnosti, ki so bile namenjene poklicni orientaciji.

V želji, da se učenci neposredno seznanijo z različnimi poklici, spoznajo delovne procese, podjetništvo in podjetnike v naši občini, je bil v sodelovanju z Amadejem Bastlom, predsednikom kluba podjetnikov, organiziran ogled podjetij: Alba d. o. o, Čepin d. o. o, Dejan Kolar s. p. in Šeško s. p., ki so si jih učenci lahko ogledali skupaj s starši. Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje.

 

TRADICIJA

Teden otroka

Bil je v znamenju različnih ustvarjalnih delavnic, pohodov, druženja ob družabnih igrah. Učenci od 1. do 3. razreda so prisluhnili predstavam Kaj je sreča in Bodimo prijatelji v izvedbi Pravljičarne. Četrto- in petošolci so si ogledali predstavo Zvezdica Zaspanka v izvedbi KUD Zarja. Vse tri podružnične šole so se tudi letos srečale na Kmetiji Langeršek, kjer jih že vrsto let ob tednu otroka gostijo na kostanjevem pikniku. Prav tako je že tradicionalni obisk tretješolcev na kmetiji Razgoršek, kjer učenci sodelujejo v raznovrstnih delavnicah. Letos so jim šli posebej v slast kruhki, ki so jih pekli na tabornem ognju in namazali z domačim zeliščnim namazom. Taborni ogenj so zakurili tudi četrto- in petošolci, ki so teden otroka preživeli v planinski šoli v naravi, kjer so se učili spretnosti, ki jih bodo spremljale v vsakdanjem življenju in jih bodo urili v različnih športnih veščinah, pridobivali nova znanja in spoznavali nove postopke.

 

Komemoracije

Ob vsakoletnih spominskih slovesnostih (na katerih učenci matične šole sodelujejo pri spominski plošči na Dobrotinu in ob spominskem parku ob spomeniku žrtvam II. svetovne vojne, učenci POŠ Socka na Veliki Ravni, učenci POŠ Šmartno pred kulturnim domom v Šmartnem ter učenci POŠ Nova Cerkev pred spomenikom v centru vasi) je priložnost, da se ozremo v preteklost in spomnimo vseh tistih, ki jih nismo poznali, pa so s svojimi dejanji pustili neizbrisen pečat v zgodovini naših krajev. Z obiskovanjem spominskih obeležij, grobov ohranjamo njihov spomin in se jim s pesmijo, besedo in prižiganjem sveč iskreno zahvalimo za njihovo nesebično žrtvovanje.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tudi letos so otroci zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Poleg jabolk so pokusili tudi kaki. Tradicionalni slovenski zajtrk je priložnost, ko si z učenci vzamemo več časa za pripravo na obroke, se pogovorimo o pomenu lokalno pridelane hrane, o dobaviteljih, katerih pridelke užijemo. Letošnje leto je bilo namenjeno tudi iskanju rešitev in predlogov otrok, kako bi zmanjšali količino zavržene hrane. Druženje ob domači hrani in raznolikih dejavnostih je za učence in učitelje prijeten dogodek.

 

Bazar

Športna dvorana se je zadnji četrtek v novembru spremenila v tržnico, kjer so se učenci, učitelji, drugi zaposleni na šoli na stojnicah prikazali mnogo zanimivih in unikatnih izdelkov ter pokazali pozitivno naravnanost in pripravljenost sodelovati za skupno dobro, saj je izkupiček od prodaje namenjen Šolskemu skladu, ki učencem omogoča dodatne dejavnosti, sofinancira nakup nadstandardne opreme, omogoča vključevanje učencev v projekte, nudi pomoč socialno šibkim učencem. Za uspešno izpeljan bazar se zahvaljujemo tudi vsem staršem, ki so sodelovali pri izdelovanju izdelkov, in vsem, ki so s prazničnim nakupom prispevali v Šolski sklad.

 

Zbiralne akcije papirja, kartuš, zamaškov in baterij

Zbiralne akcije so prav tako že del tradicionalnega udejstvovanja otrok. Učenci z zbiranjem odpadnih surovin prispevajo v Šolski sklad. Zbiralna akcija zamaškov ima dobrodelno noto, zbiranje papirja ima poleg ohranjanja okolja tudi tekmovalni značaj, saj bosta na koncu šolskega leta razreda, ki bosta zbrala največ papirja, tudi nagrajena. K sodelovanju v zbiralnih akcijah vljudno vabimo vse krajane. Datumi zbiranja papirja so objavljeni na spletni strani OŠ Vojnik, zabojniki za kartuše, zamaške, baterije pa so postavljeni v ekokotičkih šole.

 

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Arhiv OŠ Vojnik in Lea Sreš. Boštjan Kozamurnik

    

Oglejte si tudi