Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ustvarjalna zima na šoli

V zimskem času smo bili, ne glede na trenutno situacijo, učenci in delavci Osnovne šole Antona Bezenška Frankolovo zelo ustvarjalni in aktivni:
Tradicionalni slovenski zajtrk: Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je v letu 2020 obeležil že 10. obletnico. Kot vsako leto smo ga tudi tokrat obeležili tretji petek v novembru. Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« Njegova izvedba je bila glede na epidemiološke razmere nekoliko drugačna kot prejšnja leta. Učenci so si zajtrk pripravil sami oziroma skupaj z družino in vanj vključili čim več sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka in lokalno pridelanih živil. Nekateri so se sami lotili peke kruha ali medenjakov, spet drugi so uživali v ustvarjanju izdelkov, povezanih s čebelami, petju pesmi o čebelah ali pa so se podali na sprehod in fotografirali čebelnjake v bližnji okolici.

Poskrbeli smo za praznično vzdušje: December je mesec, ko nestrpno pričakujemo prihajajoče praznike ter čas, ko iz kuhinje diši po piškotih. Učenci OŠ Frankolovo so si pričarali praznično vzdušje s peko peciva, okraševanjem in izdelovanjem različnih malih pozornosti. V hišah je zadišalo po različnih dobrotah in že od daleč je bilo opaziti, da domovi dobivajo čarobno praznično podobo.


Izdelovali smo voščilnice: December ni samo čas veselja in pričakovanj, v trenutnih razmerah je še posebej pomembno, da pokažemo, da smo se spomnili na naše znance in prijatelje. Učenci so tako izdelali ogromno čudovitih voščilnic, ki so pričarale na lica številne nasmehe.


Imeli smo dan brez računalnika: Zaradi epidemije je naš vsakdan vezan na računalnike, tablice ali mobilne telefone. Učenci so že skoraj pozabili, kako lahko mine dan brez vseh teh naprav; kakšen je torej dan, ko vzameš v roke dobro knjigo, se igraš družabne igre ali pa odideš na sprehod. Tako smo za učence organizirali dan brez računalnika - dan, ko so lahko šolsko delo opravili kadar koli so želeli in so se imeli čas posvetiti tudi drugim stvarem.


Obeležili smo dan samostojnosti in enotnosti: Zadnji šolski dan smo namenili kulturni prireditvi, seveda v virtualni izvedbi, na kateri smo obeležili tudi dan samostojnosti in enotnosti, ki ima zaradi 30-obletnice plebiscita še nekoliko večji pomen.


Imeli zimski športni dan: Učenci prve triade so izkoristili novozapadli sneg in se prepustili zimskim radostim. Učitelji so jim priporočili dolg seznam dejavnosti, zato je bila izbira velika, domišljija pa še večja. Izdelovali so snežake, snežne angele, se kepali, sankali in tudi smučali.


Ponovno smo v uporabo dobili telovadnico: V telovadnici so se končala obnovitvena dela in telovadnica je dobila nekoliko drugačno – »bolj svežo« podobo. Učenci prve triade so po ponovni vrnitvi v šolo z velikim veseljem vstopili v prenovljeno telovadnico. Telovadnico so si dodobra ogledali ter z veseljem čutnega zaznavanja, zvoka in igre uživali pri športu ter pravljični jogi.


Povzela in foto: Maja Lugarič, foto: arhiv šole


Veselje in smeh sta napolnila prazne šolske prostore


Naši najmlajši so se 26. 1. 2021, po treh mesecih, končno vrnili v šolske klopi. Po šoli so se ponovno slišali otroški glasovi in razigrani smeh je napolnil prejšnje mesece prazne šolske prostore. Ni jih besed, s katerimi bi lahko opisali njihovo veselje – toliko tega so nam imeli povedati, toliko tega so doživeli, tako so pogrešali šolo, učiteljice, sošolce.


Trdno verjamemo, da bo prvi triadi zelo hitro sledila naslednja skupina učencev 4. in 5. razreda, za njimi pa še učenci predmetne stopnje. Verjeti moramo, da se vse obrača na bolje in da bomo kmalu vsi nazaj v šolah, službah.


Otroci morajo biti v vrtcu, učenci in dijaki morajo biti v šolah, študentje na fakultetah. Najstniki se morajo družiti, zabavati, odrasli sproščati, starejši se morajo dotikati svojih najbližjih – takšen je zakon narave, družbe. Te niti je pretrgal majhen moment, majhen virus in nas ustavil, zaprl med domače štiri zidove, preprečil stike. Pa vendar smo se v času epidemije veliko naučili – zdaj bomo znali ceniti  najmanjše trenutke, dogodke, dotike …

Velikokrat si človek postavi vprašanje ZAKAJ – odgovora preprosto ni, ali – TAKO PAČ JE. Zgodovina nas uči, da smo ljudje navajeni vzponov in padcev in da vemo, da za vsakim dežjem posije sonce. Tudi tokrat bo, mora, samo verjeti moramo.


Marjana Šoš, ravnateljica

Oglejte si tudi