Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Na POŠ Socka so bili maja zelo pridni: reševali so naš planet in spoznavali Španijo

Rešimo naš planet 

Ob dnevu Zemlje smo se četrtošolci in petošolci odločili pridružiti natečaju Kako rešiti naš planet. Natečaj sta organizirala Eko šola in Časoris. Pobuda za natečaj se je porodila v organizaciji Global Youth and News Media. Namen je bil, da od otrok prejmejo ideje, kako rešiti naš planet, in jih posredujejo odločevalcem. 

Odločili smo se sodelovati z video prispevkom, v katerem smo opozorili na to, da je za spremembe na našem planetu kriv in odgovoren človek. Učenci so nato poiskali rešitve, kako bi lahko izboljšali okolje, v katerem živijo – vas Socko. Poiskali so inovativne in izvirne rešitve in jih tudi predstavili.

Naš videoposnetek je objavljen v spletnem časopisu Časoris. V kategoriji drugega triletja sta bili objavljeni dve najboljši ideji, med katerimi je bila tudi naša.

Posnetek si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://casoris.si/sola-se-predstavi/kako-bi-ucenci-drugega-triletja-resili-planet/

Učenci in učenke v takšnih projektih radi sodelujejo, saj se zavedajo, da je čisto okolje pomembno za nas in naše zanamce.

Tekst: Sabina Skok


Od Socke pa vse do Španije


Maja smo na POŠ Socka raziskovali Španijo.

V torek, 9. maja 2023, so imeli učenci 1. in 2. razreda POŠ Socka tehniški dan. Z njimi smo se v okviru dneva dejavnosti »podali« po poteh evropske vasi, natančneje v Španijo. To obmorsko državo na Pirenejskem polotoku smo dodobra spoznali skozi različne ustvarjalne aktivnosti. Izdelovali smo španske zastave, risali portrete po Picassoju, izdelovali preproste kastanjete iz gumbov, pahljače iz papirja, brali smo špansko zgodbo in poslušali špansko glasbo. Spoznali smo tudi nekaj španskih besed. Dan je bil res pester in zanimiv. Učenci so na koncu dneva povedali, da je bil tehniški dan res »muy bien«.

Tudi četrtošolci in petošolci so se odpravili na potovanje. Potovanje je bilo raziskovalne narave, saj so spoznavali evropsko državo Španijo. Za vstop na raziskovalno pot so potrebovali izpolnjene vstopnice. V prvem delu dneva dejavnosti so učenci in učenke po skupinah raziskovali različne značilnosti Španije: državno ureditev, jezik, zanimivosti in znamenitosti ter zgodovino. Ob raziskovanju so nastajale power point predstavitve, s pomočjo katerih so potem sošolcem predali glavne informacije in podatke. Po izčrpnih predstavitvah so izpolnili še knjigico, v kateri je zapisano vse o Španiji. Učenci in učenke so bili nad to evropsko državo navdušeni. Najbolj so jih očarale bikoborbe, španski ples flamenko ob spremljavi kastanjet, kulinarika in šport.

Čeprav Sočani radi raziskujemo evropske države, pa se zavedamo lepote našega domačega kraja, kjer se odlično počutimo.

Tekst in foto: Veronika Pirman in Sabina Skok


Oglejte si tudi