Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Dogodki v šoli

Nagrada evropske komisije tudi v OŠ Vojnik

Evropski projekt Učni načrti osnovnih šol, obogaten z vsebinami o Evropski uniji, je skupaj s tremi sodelujočimi učitelji OŠ Vojnik prejel nagrado »zgodba o uspehu«. Evropski projekt z naslovom Enhanced EU content in primary school curricula ­– EU4PRIM, ki ga je v šolskem letu 2014/15 izvajal Center za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (UL FDV), je prejel nagrado Evropske komisije »zgodba o uspehu«. Projekt je koordinirala izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani (FDV UL), izvajali pa so ga univerzitetni učitelji in asistenti ter študenti UL FDV ter Pedagoške in Filozofske fakultete UL ter učitelji v osnovnih in srednjih šolah. V projektu so sodelovali tudi eksperti Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter učenci 10 osnovnih in 3 srednjih šol iz vse Slovenije. Osnovna šola Vojnik je v projektu sodelovala z največ učitelji, in sicer so se tri učiteljice vključile v izdelavo z vsebino o Evropski uniji obogatenih učnih ur glasbene vzgoje. Anka Krajnc je pripravila učno uro in inovativno preverjanje znanja o prepoznavanju otroških pesmi (uspavank) v različnih evropskih jezikih za 1. razred. Milanka Kralj je pripravila učno uro in inovativno preverjanje znanja na temo seznanjenja z različnimi ljudskimi plesi evropskih narodov za 3. razred. Emilija Kladnik Sorčan pa je pripravila učno uro in inovativno preverjanje znanja na temo 60 let Eurosonga za 9. razred.


Opazovanje šolskih prometnih poti

V letošnjem šolskem letu sta se 5. c razred OŠ Vojnik in 5. razred POŠ Nova Cerkev pod vodstvom učiteljic Petre Ofentavšek in Vesne Kotnik vključila v projekt Varno na kolesu, ki ga je razpisalo podjetje Butan plin.

Kot del prve naloge projekta je moral vsak učenec natančno opazovati svojo pot v šolo. Opazovali so promet in cestno infrastrukturo na svojih šolskih poteh, prepoznavali varne in nevarne poti in točke za kolesarje. Nevarne poti so označili na zemljevidu. Nato so izvedli anketo o opazovanju šolskih prometnih poti, ki jo je pripravilo podjetje Butan plin in jo analizirali. Pripravili so tudi predloge, kako bi lahko šolske poti naredili bolj varne, predvsem za kolesarje. Analizo ankete so predstavili Svetu za preventivo in vzgojo v prometu. Gospoda Slavko Jezernik in Albin Ojsteršek ter gospa Nataša Čerenak so skupaj z gospo ravnateljico šole Olgo Kovač in predsednico KS Vojnik Lidijo Eler Jazbinšek prisluhnili predstavitvi analize ankete učencev. Na ugotovitve učencev in predloge rešitev nevarnih šolskih poti so podali svoja mnenja in povabili učence k aktivnemu ter varnemu vključevanju v promet. Za njihov čas in pozornost se vsem še enkrat lepo zahvaljujemo.

V zaključnem delu projekta so učenci 5. c razreda pod mentorstvom gospe Vesne Kotnik izdelali zanimivo družabno igro na temo prometa. Pri izdelavi družabne igre so učenci pokazali veliko mero inovativnosti in svoja spoznanja, pridobljena ob preverjanju anket, uspešno vključili v družabno igro. Zavedamo se, da stvari ne moremo spremeniti čez noč. Verjamemo pa, da lahko vsi udeleženci v prometu s svojim vzornim vedenjem in upoštevanjem prometnih pravil pripomoremo k varnejšim šolskim potem.


Musical 13 – darilo župana učencem ob kulturnem prazniku

S pomočjo Občine Vojnik in župana Branka Petreta se je v dneh pred slovenskim kulturnim praznikom telovadnica OŠ Vojnik spremenila v središče kulturnega dogajanja in prizorišče čudovitega dogodka.

Učenci OŠ Vojnik in OŠ Frankolovo so si ogledali glasbeno-plesno predstavo Muzikal 13, ki je nastala v sodelovanju med dijaki Gimnazije Celje - Center in učenci II. osnovne šole ter pod mentorstvom učiteljev obeh šol. Mladi pevci, plesalci in instrumentalisti, učenci in dijaki so odigrali zgodbo, ki se dogaja v za mnoge obljubljeni deželi – Ameriki, kjer pa ljudje podobno kot pri nas živijo v upanju na ljubezen in sprejetost v družini, družbi, med prijatelji. Tako so se učenci lahko vživeli v glavnega junaka Evana, ki se mora zaradi ločitve staršev preseliti iz velikega v majhno mesto, na drug konec države, kjer si ustvarja nove prijateljske vezi, se bori za naklonjenost dekleta in si želi očetove prisotnosti.


Mini Planica na OŠ Vojnik

Na šolskem dvorišču postavljen tovornjak s skalnico je pričakoval učence, da se preizkusijo v spustu po Mini Planici, mobilni majhni smučarski skakalnici, katere namen je promocija smučarskih skokov in zdravega načina življenja ter gibanja. Vsak učenec je pred spustom dobil številko skakalca, si zapel smučke in glavo zaščitil s čelado. Po natančnih navodilih so se učenci povzpeli na skakalnico in se večkrat preizkusili v spustu po njej. Ob koncu so se veselili priznanja za prvi skok in slastne užitne medalje.

Lidija Eler Jazbinšek




Oglejte si tudi