Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
21°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

70-letnica šolstva v Socki

Šola v Socki praznuje 70. rojstni dan, zato smo se v petek, 6. novembra 2015, skupaj s krajani, bivšimi učitelji in učenci sprehodili med spomini, ki jih čuva.

Na začetku prireditve so vse zbrane pozdravili ravnateljica Osnovne šole Vojnik gospa Olga Kovač, podžupan Občine Vojnik gospod Viktor Štokojnik, predsednik Krajevne skupnosti Nova Cerkev gospod Slavko Jezernik in predsednica Turističnega društva Nova Cerkev gospa Zvezdana Stolec. Vsem najlepša hvala za prijazne besede in darila.

 

Šola v Socki je odprla svoja vrata 15. oktobra 1945. Takrat je šolska vrata prestopilo kar 110 učencev, ki so obiskovali sedem razredov osnovne šole, poučevali so trije učitelji, pouk je potekal celodnevno. Šola je domovala v graščini Socka in ni imela niti stranišča niti pitne vode. Stranišče so dobili v letu 1950. Zgradili so ga s samoprispevki krajanov, aprila 1951 pa je bil v šolo napeljan še vodovod. V šolskem letu 1953/54 je šola v Socki postala štirirazredna, leta 1954 je v šoli prvič zagorela luč. Gospa Katica Pešak je leta 1965 v šoli ustanovila še malo šolo. Leta 1972 je bila največja investicija na novo prekrita šolska streha, ker je denarja primanjkovalo, so z njim nakupili opeko, streho pa je prostovoljno prekrilo kar 84 krajanov. Leta 1976 so bile razmere v šoli že zelo slabe, zato so krajani v februarju organizirali javno tribuno, na kateri so poudarili težave glede obstoja šole.

V letu 1992/93 je svet šole intenzivno razpravljal o gradnji nove šole v Socki. Zbor krajanov glede aktivnosti za izgradnjo nove šole je bil sklican 1. decembra 1993 in ustanovili so iniciativni odbor. Člani odbora so obiskali vsa gospodinjstva v Socki in na ta način zbrali izjave o pomoči pri izgradnji šole. Pomoč je bila ponujena v lesu, obrtniških in udarniških delih, denarju. S skupnimi močmi in z močno podporo vodstva šole, Občine Vojnik in krajanov je bil 1. februarja 1996 položen temeljni kamen za novo zgradbo šole v Socki. Verjeli ali ne, 28. septembra istega leta je bila slovesna otvoritev nove šole, ki se je je udeležil tudi minister za šolstvo, doktor Slavko Gaber. Na prireditev je prišlo okoli 600 obiskovalcev. Tako so 1. oktobra 1996 učenci šole v Socki zapustili šolske prostore v graščini in se preselili v novo šolo, kjer je svoj prostor dobila tudi skupina vrtca. Šola v Socki je v letu 2003/04 prešla na devetletno osnovno šolo, leta 2005 pa je bil na šoli organiziran tudi pouk podaljšanega bivanja. V šolskem letu 2009/10 je šola v Socki prejela priznanje župana Občine Vojnik za uspešno sodelovanje s krajem, krajevno skupnostjo, občino in društvi.

 

Prireditev »70-letnica šole v Socki« smo pripravili v sodelovanju s Kulturnim društvom Socka, Prostovoljnim gasilskim društvom Socka in krajani. Vsem iskrena hvala! Najlepša hvala tudi vsem govornikom, ki so z nami obujali spomine in nas popeljali v preteklost: prvi soški učiteljici gospe Jožici Jazbec, prvošolkama iz leta 1945, gospe Jožici Sitar in gospe Anici Zagrušovcem, gospodu Marjanu Hrušovarju in gospodu Branku Zupaneku, gospe Katici Pešak in gospe Stanislavi Štravs, gospe Barbari Smrečnik Špegelj, naši bivši ravnateljici gospe Majdi Rojc, bivšemu županu naše občine gospodu Benediktu Podergajsu ter Karin Rajh in Mojci Cvikl. Program so z glasbenimi in plesnimi točkami popestrili učenci POŠ Socka, otroci Vrtca Mavrica iz oddelka POŠ Socka, Vrajeva peč, Ljudski pevci iz Socke in glasbeniki Tomaž Majcen, Sandi Majcen, Matija Božnik in Franc Božnik.

Po končani prireditvi so se učenci POŠ Socka in otroci vrtca posladkali s torto, gostje pa so odšli v dvorano Gasilskega društva Socka na pogostitev, druženje in klepet, na obujanje spominov in prijateljevanje …

Maja Kovačič, POŠ Socka
Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi