Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Vojnik, stopimo skupaj

Pred tremi leti, konec decembra 2018, smo zapisali: Naj se božični ogenj ljubezni in dobrote razplamti v vsej svoji razsežnosti in začeli vseslovenski humanitarni projekt Vojnik, stopimo skupaj.

Ko smo v petek, 19. decembra 2021, ponovno prižgali luči Božičnega Vojnika, tokrat prilagojenega korona času, in ko smo letos prižgali na adventnem vencu četrto svečo, se je pravi božični ogenj prižgal tudi v hiši Sandre, Lovra in Matevža. Prav takrat so se namreč dokončno preselili v hišo, ki ji lahko brez zadržkov rečemo, da je “vseslovenska hiša”, zgrajena z ljubeznijo dobrih in srčnih ljudi - dobrotnikov.

Na kratko se ne da navesti vseh posameznikov, samostojnih podjetnikov, gospodarskih družb in društev, ki so sodelovali od rušenja stare hiše, izdelave projektne dokumentacije in pridobivanja soglasij ter do sedanje podobe hiše, ki nudi družinici zavetje in toplino. Okvirna predračunska vrednost hiše je ocenjena na približno 100.000,00 EUR. V drugi polovici januarja 2019 smo začeli zbirati finančna sredstva in se vključili v oglaševanje preko socialnih omrežij, tiskanih medijev, televizijskih oddaj in drugih načinov oglaševanja. V ta humanitarni projekt je bila vključena občina Vojnik, pa tudi vsa Slovenija. Odzivnost po nudenju pomoči je bila velika – samostojni podjetniki in gospodarske družbe so ponudile pomoč v obliki gradbenega materiala, storitev, notranje opreme, kopalniške opreme, instalacije … V zbiranje sredstev in druge pomoči so bila vključena tudi vsa društva in humanitarne organizacije, organizirali  smo dobrodelna koncerta v OŠ Vojnik in v Café-café v Arclinu, v organizaciji  Marije Čakš in Sandija Petreja.

Zbiranje sredstev je bilo transparentno. Sredstva so se zbirala preko Škofijske Karitas Celje, donatorje in znesek zbranih sredstev pa smo objavljali tedenskoLeta 2019 je bilo zbranih donatorskih sredstev in sms donacij v višini 55.872,00 EUR, leta 2020 23.580,00 EUR in leta 2021 359,00 EUR. V postopku gradnje je bilo leta 2019 iz računa plačanih 47.549,07 EUR, leta 2020 16.510,96 EUR in leta 2021 za finalizacijo še 14.866,52 EUR. Vsa ostala obrtniška in druga dela ter storitve, ki niso vključeni v te zneske, so bili opravljeni brezplačno s pomočjo srčnih in dobrih posameznikov, samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb.  

Pri gradnji hiše je z podarjenim delom, materialom in drugimi storitvami sodelovalo okrog 50 različnih gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov. Naše delo je s svojimi prispevki in  oddajami spremljalo od začetka akcije in do zaključka 10 radijskih in televizijskih hiš. Nepogrešljivo je bilo delo Občine Vojnik, še posebej pravne službe, službe za okolje in prostor, KS Vojnik in Osnovne šole Vojnik. Finančna sredstva pa je darovalo od januarja 2019 do vključno novembra 2021 več kot 300 fizičnih oseb, samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb.

Vsi, ki smo sodelovali v tem projektu, smo veseli in ponosni, da nam je uspelo. Uspelo pa nam je zaradi vas, dobri in srčni ljudje. Spoštovani, končujemo projekt Vojnik, stopimo skupaj in izrekamo besedo HVALA. Vemo, da je beseda skromna, ampak za Sandro, Lovra in Matevža in za vse, ki smo sodelovali v tem projektu, velika. Ogenj dobrote je zagorel in se razplamtel v vsej svoji razsežnosti, ki se ji pravi čut za sočloveka in ljubezen. V organizacijskem odboru projekta Vojnik, stopimo skupaj smo sodelovali: Vida Podergajs, Ivanka Plešnik, Lidija Eler Jazbinšek, Aleksander Reberšek in vodja gradbenih del, direktor gospodarske družbe Kramer, d.o.o., Marko Kramer. 

 

Tekst: Vida Podergajs

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi