Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Solidarnost je temeljna vrednota ...

»Stric Google in Wikipedija« pravita, da je solidarnost prostovoljna podpora med ljudmi, pravzaprav prostovoljna družbena kohezija. Izvor besede je v latinski »solidus«, ki pomeni »trden«!
No, tukaj pa sem že doma, ko razmišljam, koliko trdne in celo stalne solidarnosti je med nami, med občani naše občine in tudi širše. Če dvomite, bom pomagal pregnati vaš dvom glede tega.

– Ko zatuli gasilska sirena, je lahko veliko razlogov in potreb po pomoči: požar, tehnična pomoč (recimo zaklenjena vrata), prenos bolnika zaradi slabe ceste k reševalnemu vozilu, izgubljena ali pobegla živina, izgubljena ali pogrešana oseba, poplava v stanovanju, poplava v kleti zaradi neurja, vetrolom ali zaradi tega zaprta cesta … Kdo se bo izkazal solidarnega, vedno in povsod  gasilci. Brez vprašanja o času in kraju, o lastniku ali prizadetem. Neskončno solidarni!!! Pojdimo naprej!

– KO Rdečega križa Vojnik, Nova Cerkev in Frankolovo so letos razdelili (saj ne boste verjeli):
KO RK Vojnik: 250 rednih paketov pomoči in 150 izrednih; KO RK Nova Cerkev: letos 154 paketov, tudi oblačila in pobiranje sredstev za obnovo pogorele hiše; KO RK Frankolovo pa je letos razdelilo 136 paketov v štirih rednih delitvah in 90 v dveh izrednih delitvah. Pomagali so tudi ob požaru, merijo krvni tlak in tako dalje. Tako mi povedo Minka v Frankolovem, Magda v Novi Cerkvi in Ivanka v Vojniku: "Ekipe se ne vprašajo, zakaj …!"

– Imamo še eno vrsto direktne solidarne pomoči  Župnijska KARITAS.

Vili v Vojniku sporoča, da so letos razdelili 3,5 tone pomoči več kot 65 različnim prejemnikom, tako posameznikom kot družinam. Marija iz Nove Cerkve javlja, da so letos že dvakrat delili hrano več kot 25 družinam in posameznikom, pošiljali čestitke, sami izdelovali butarice in pridobljena sredstva namenili za osnovno dejavnost. Darja iz Frankolovega pravi, da so letos že dvakrat delili pakete s hrano, in sicer več kot 60 družinam in posameznikom, ter dvakrat pomagali po velikih požarih, ki sta doletela frankolovski družini. Tudi tukaj se vrsta posameznikov nesebično in solidarno žrtvuje!

Če pomislim še na občino in njene proračunske postavke na področju sociale, ki so stalna oblika pomoči občanom, če se spomnim "prostoferjev" in tako dalje, potem z gotovostjo trdim, da "solidarni ljudje skrbimo drug za drugega!" In solidarni ljudje s tem skrbimo tudi za lastno varnost, saj lahko računamo na solidarnost drugih, če se bomo sami znašli v težavah.

Ste veseli z menoj, da je med nami, hvala Bogu, toliko dobrega??? Seveda smo lahko veseli, a ne pozabimo se ozreti okoli sebe in videti še koga, ki je potreben naše pomoči in to sporočiti na pravo mesto.

Tekst: Beno Podergajs

Oglejte si tudi