Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Županova nagrajenca Petra Tržan in Anton Kramar

Petra Tržan in Anton Kramar, prejemnika županovega priznanja za dolgoletno dejavno delo v društvih, Gasilskem društvu Vojnik in Nova Cerkev, TD Nova Cerkev.
Petra Tržan

»Priznanje mi veliko pomeni, tako vidim, da sem nekaj dobrega naredila,« je povedala Petra Tržan, ki veliko časa posveti gasilstvu in mladini. Izhaja iz gasilske družine; stopa po stopinjah starih staršev in staršev, tekmovati pa je  začela že pri petih letih. Svojo ljubezen do gasilstva zdaj predaja svojim otrokom in upa, da bodo tradicijo nadaljevali. »Gasilstvo mi ogromno pomeni, imam ga v krvi. Sploh imam rada tekmovanja v članski ekipi,« je poudarila Tržanova. Trenutno veliko časa posveča pripravam z ekipo članic B iz Nove Cerkve na kvalifikacije za gasilsko olimpijado, ki bo julija letos v Celju. Ko ima kaj prostega časa, pa se z veseljem odpravi na pohod na hrib Svetega Tomaža.

Petra je vesela, da lahko svoje znanje predaja mlajšim: »Mogoče bo kdo od teh otrok nadaljeval tradicijo in mu bo ogromno pomenilo, da lahko pomaga sočloveku. Na tem tudi sloni gasilstvo.« Mladim med drugim predaja različno gasilsko znanje. Učijo se izvajati gasilske vaje, pripravljajo kvize, kjer morajo pokazati znanje o zgodovini gasilstva, o organizaciji, o požarih, učijo se vezati vozle. Pripravljajo tudi orientacije, kjer se učijo, kako se znajti v naravi. Želela bi si še več mladih. Se pa lahko njihova dejavnost izgubi v velikem številu aktivnosti, ki so že na voljo v Vojniku. Poudarila je, da je tisto, kar jih loči od drugih, predvsem znanje o pomoči drugim: »Učijo se prve pomoči, kako ravnati v primeru, ko se kaj zgodi otrokom, da si lahko med sabo pomagajo, da vedo, kako odreagirati. Da dobijo čut za pomoč ljudem. Meni je najbolj pomembno, da otroci zaznajo, da je veliko vredno, da lahko nekomu pomagaš.«

Anton Kramar

Elektrikar in gasilec iz Razdelja pri Novi Cerkvi je prejel županovo priznanje za dolgoletno dejavno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Nova Cerkev in Turističnem društvu Nova Cerkev

»Priznanje pomeni, da ljudje, ki so me predlagali, cenijo moje delo; spoštujem ljudi in njihovo mnenje. Sam ne smem ceniti svojega dela, saj tisti, ki ceni svoje delo, nikoli ne dela dobro,« je povedal Kramar, ki je že 30 let ponosen gasilec, po poklicu pa elektrikar. »Za gasilstvo in električarstvo sem se odločil, ker sta mi to najlepša poklica na svetu. Kot gasilec pomagaš vsem prostovoljno, nič ne zahtevaš. Žrtvuješ svoje življenje, vse, kar imaš,« je povedal Kramar. V svoji karieri gasilca je doživel veliko dogodkov, ki so se mu vtisnili v spomin, uspehi in neuspehi, ki so mu prinesli vrline za življenje. »Pri gasilcih je isto kot pri skakalcih, moraš biti v stotinki sekunde odločen, kaj boš naredil. Ni popravka,« je poudaril Anton. Vesel je vseh uspehov, ki jih je doživel s svojo ekipo članov B, ki so zelo povezani: »V Novi Cerkvi smo kar legende. Ves čas smo skupaj, se družimo, smo prijatelji. Kot ekipa smo eno in se spoštujemo.« Poudaril je še spoštovanje komande, ki je ključna, da se neka akcija uspešno izvede. Skrbi ga, kdo bo to njihovo tradicijo nadaljeval, saj meni, da manjka odločnih mladih ljudi.

Kot desna roka veliko pomaga tudi pri Turističnemu društvu Nova Cerkev, kamor ga je pripeljala ljubezen do dela. Takšna društva po njegovem mnenju veliko naredijo za dobrobit kraja in krajanov. Pomaga pri zasaditvah cvetja: »Če rože lepo cvetijo v vasi, tudi vas lepo živi,« je poudaril Anton, ki še pravi, da sedaj, po upokojitvi, dela še bolj kot prej. Pa vendar ga žene, da je zdrav, da lahko dela, ljubezen do pomoči drugim in zagnanost, da dela občino in svoj kraj boljši.

Tekst: Klara Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi