Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Visoka greda v VDC Razdelj

V zadnjem času so zelo moderne visoke grede, kjer lahko na majhni površini pridelaš velik pridelek. Zgodovina gojenja zelenjave in sadja v visokih gredah sega v čas 300 let pred našim štetjem, ko so ljudstva v Andih z visokimi gredami zaščitila svoje pridelke, saj so na tak način preprečila erozijo. Običajno so visoke grede omejene z lesom ali kakšnim drugim materialom, da ostane zemlja na mestu.
V VDC Razdelj smo letos združili moči in naredili svojo visoko gredo, s katero smo se pod vodstvom mentorice Lidije Hrnčič Drašković v okviru EKO ŠOLE prijavili v šolsko vrtilnico in prejeli nagrado za najlepšo visoko gredo v projektu šolska vrtilnica za šolsko leto 2021/2022.

Projekt smo začeli že v zimskem času, ko smo visoko gredo izdelali v naši lesni delavnici in jo postavili na vrt. Pridno smo pobirali odpadne veje ter listje in druge materiale, s katerimi smo gredo napolnili. Spomladi smo jo zasadili z različnim vrtninami. Z zelenjavo, ki smo jo pridelali, smo si popestrili jedilnik in obogatili malice. Težko smo čakali na našo lubenico velikanko, ki smo jo vse poletje pridno zalivali in vsak dan občudovali, kako raste.

Ob delu smo pridobili veliko novih znanj, izkušenj, veščin in delovnih navad, ki jih bomo s pridom uporabili v prihodnje.

Test in foto: Vesna Žerjal

Oglejte si tudi