Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Utrinki iz Špesovega doma: Sprehod za spomin

»Demenca je najbolj tragična bolezen naše vrste, saj izgubljamo tisto, kar nam je dano – spomine, znanje« (Z. Pirtovšek).
Najbolj pogosta oblika demence je Alzheimerjeva bolezen, kjer je zaradi odmiranja in okvare možganskih celic prizadet spomin, razumevanje, orientacija, sposobnost govornega izražanja, učenja in drugo. V Sloveniji naj bi bilo 32.000 oseb z demenco, v Evropi okrog 10,5 milijona, v svetu pa več kot 46,8 milijona. Do leta 2050 naj bi se število bolnikov potrojilo, kar pomeni, da bo v Sloveniji bivalo že blizu 100.000 bolnikov. Demenca pa ne prizadene samo bolnika, temveč močno obremeni tudi družine in v ospredje postavi izzive usklajevanja družinskega in poklicnega življenja, zato bi lahko o demenci govorili kot o grozeči epidemiji 21. stoletja.

 

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni smo v Špesovem domu v Vojniku v petek dopoldan, 21. septembra 2019, organizirali »Sprehod za spomin«. Po celotni Sloveniji so se izvajali tovrstni sprehodi kot del programa za ozaveščanje javnosti o demenci. Pridružile so se nam prostovoljke iz društva Karitas in Društva upokojencev iz Vojnika, da smo lahko na pot pospremili čim več stanovalcev s težavami pri gibanju. Podali smo se do Občine Vojnik, kjer nas je pozdravil župan Branko Petre in z nami podelil nekaj spodbudnih besed. Prav tako smo si s stanovalci ogledali vojniško lekarno, kjer so nas zaposleni razveselili z majhnimi pozornostmi. Sončni dan je bil ravno pravšnji za druženje, pot smo zaključili v Špesovem domu in se ob petju pesmi poslovili.

 

Tudi naslednje leto bomo v Špesovem domu organizirali »Sprehod za spomin« z namenom, da se o demenci čim več pogovarjamo, jo prepoznamo in se naučimo tudi pomagati. Že sedaj vas vabimo, da se nam pridružite.

 

Tekst in foto: Estera Štante

 

Oglejte si tudi