Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

CUDV Dobrna z evropskimi sredstvi pridobila prvo hišo za življenje uporabnikov v skupnosti

Deinstitucionalizacija - življenje v skupnosti

Slovenija je pristopila k izvedbi deinstitucionalizacije na podlagi mednarodnih dokumentov na ravni Evropske unije, Evropskega sveta in Združenih narodov, ki jo zavezujejo, da posameznikom, ki trenutno živijo v instituciji, omogoči čim bolj neodvisno življenje v skupnosti s strokovno podporo, prilagojeno po njihovih potrebah in željah.  

V letu 2021 se je CUDV Dobrna prijavil na javni razpis, namenjen bivanju oseb v skupnosti, mlajših od 65 let in bil uspešno izbran. Na podlagi ponudb na trgu nepremičnin se je kot najbolj primerna izkazala hiša v neposredni bližini sedeža Centra nad ribnikom, in sicer na naslovu Lokovina 6a.

Kupoprodajno pogodbo za objekt smo sklenili konec meseca avgusta 2022, v zadnjem obdobju pa potekajo notranja rekonstrukcijska dela (dvigalo, toaletni prostori), z namenom vselitve po novem letu za prvih šest stanovalcev.

Od začetka leta 2022 se je uporabnikom CUDV Dobrna predstavil projekt deinstitucionalizacije in njegov pomen, na podlagi tega so kasneje potekali pogovori s posamezniki in skupinami o njihovih pogledih, občutkih in željah na to temo. S skupnimi dogovori je sledil končen izbor prvih pogumnih junakov, bodočih stanovalcev hiše "Sončnica". Strokovne službe skupaj z njimi vseskozi izvajajo priprave na prihajajočo vselitev. Največja in najpomembnejša sprememba bo vsekakor samostojnejši vsakdanjik, vendar še vedno s podporo zaposlenih CUDV Dobrna na točkah, kjer bo zares potrebna.

Življenje v skupnosti prinaša raznovrstne možnosti vključenosti oseb s posebnimi potrebami v aktualno dogajanje v ožjem in širšem okolju. Stanovalci bodo s tem pridobili enakovrednejši položaj v družbi, lastno izkušnjo in moč vpliva na svoje življenje, prav tako pa s pomočjo skupnostnih služb, ustreznejšo podlago za razvoj njihovih zmožnosti.

Z zadovoljstvom in ponosom se bližamo prvim korakom na poti k spodbujanju k še večjemu spoštovanju svobode posameznika, da sam krepi in uresničuje svoje vrednote.

 mag. Zlatka Srdoč Majer, direktorica

 

Oglejte si tudi